Home / AKTUELNO / Sohu: Neočekivani odgovor Rusije na embargo na naftu prekinuo sve planove EU

Sohu: Neočekivani odgovor Rusije na embargo na naftu prekinuo sve planove EU

Entuzijazam EU za naftni embargo brzo je prestao nakon neočekivanog odgovora Rusije, piše kinesko izdanje Sohu.

Ukrajinski sukob je jedinstvo evropskih zemalja pretvorio u „tečni nered“, kažu kineski analitičari.

Sve unutrašnje nesuglasice, koje se u EU odavno ne pamte, isplivale su na površinu i razotkrile rasparčanost u odnosima. To se posebno odnosi na naftni embargo, koji je izazvao ozbiljan raskol u Evropskoj uniji.

Prema rečima kineskih stručnjaka, Brisel nije krio oduševljenje kada je konačno dogovorena delimična zabrana uvoza goriva.

Od početka ukrajinske krize, Zapad je nastojao da oduzme Rusiji prihoda od trgovine energentima. Naftni embargo je trebalo da bude veliko dostignuće u antiruskoj kampanji, ali Moskva nije gubila glavu, a sva radost evropskih lidera brzo je izbledela.

„Evropski lideri su mislili da bi mogli da zadaju smrtonosni udarac Rusiji, ali su se zvaničnici EU prerano radovali. Moskva je neočekivano otvorila dva nova tržišta nafte, što je uznemirilo Evropsku uniju“, navodi se u članku.

Prema rečima Ivana Abramova , zamenika predsednika Komiteta Saveta Federacije za ekonomsku politiku, Rusija će moći da pronađe tržišta za naftu u jugoistočnoj Aziji i Africi. Štaviše, budžet zemlje neće ni najmanje osetiti ako Moskva napravi popust za nove kupce.

„Rusija je dala snažan odgovor na zabranu nafte u EU. Ovde se Moskva ne može obuzdati: svet je veliki, a uvoznika će biti dosta. Indiji i Kini je potrebna ruska nafta, ali i jugoistočnoj Aziji, zajedno sa Afrikom, takođe je preko potrebna energija“, navodi se u publikaciji.

Indonezija je, na primer, još u martu pokazala veliko interesovanje za isporuke goriva iz Ruske Federacije. Prema mišljenju stručnjaka, zemlja neće propustiti priliku i kupovaće naftu sa popustom u velikim količinama.

„Po svemu sudeći, broj zemalja koje se odluče za kupovinu ruske nafte samo će se povećavati, a ruskom budžetu ne prete finansijski gubici od popusta na gorivo“, naglašavaju autori.

(Webtribune.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …