Home / AKTUELNO / ŠOK NA KUBI: Sin Fidela Kastra pronađen mrtav! (VIDEO)

ŠOK NA KUBI: Sin Fidela Kastra pronađen mrtav! (VIDEO)

Najstariji sin bivšeg predsednika Kube Fidela Kastra, Fidel Kastro Dijaz-Balart pronađen je mrtav, izveštavaju kubanski državni mediji, navodeći da se najverovatnije radi o samoubistvu.

Imao je 68 godina i poslednjih nekoliko meseci patio je od depresije.

Visok i zabrađen, baš kao njegov otac, Fidel Kastro Dijaz-Balart bio je jedino dete kubanskog revolucionara i njegove prve žene Mirte Dijaz.

Kako navodi BBC, bio je nuklearni fizičar koji se školovao u nekadašnjem Sovjetskom savezu. Sve do smrti, bio je angažovan kao naučni savetnik u kubanskom državnom Veću, a bio je i potpretdesnik kubanske akademije nauka.

Bio je poznat i po tome što je vodio kubanski nuklearni program od 1980. do 1992. pre nego što je taj program ukinut, nakon raspada SSSR.

Od sve Kastrove dece, kubanska javnost najbolje je poznavala Fidelita. On je rođen je 1949. godine iz braka Fidela Kastra i Mirte Dijaz-Balart, sa čije strane je Fidelito bio u srodstvu sa nekim od najvećih Kastrovih neprijatelja iz američkog Kongresa.

Našao se u velikom sporu o starateljstvu između Kastra i Dijaz-Balartove, koja ga je sa pet godina odvela u SAD.

Kastro je nakon revolucije 1959. godine uspeo da vrati Fidelita na Kubu.

Studirao je u Sovjetskom Savezu, a bio je i poliglota. Nalazio se na čelu nuklearnog programa Kube u periodu od 1980. do 1992. godine.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, program je ugašen, pa se Fidelito povukao iz javnosti, pojavljujući se tek na ponekoj naučnoj konferenciji ili diplomatskom događaju.

Kuba je još šezdesetih pokušavala da dođe do razornog oružja što je izazvalo Kubansku krizu u kojoj su na ivicu sukoba došle SAD i SSSR.

Kako bi danas izgledala slična Kubanska kriza pogledajte u bonus videu:

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …