Home / AKTUELNO / ŠOK ZA EU I SAD: IZRAEL ULAZI U EVROAZIJSKI EKONOMSKI SAVEZ?!

ŠOK ZA EU I SAD: IZRAEL ULAZI U EVROAZIJSKI EKONOMSKI SAVEZ?!

Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“.

„Zaključivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijskog ekonomskog saveza i Izraela nesumnjivo će doprineti daljem povećanju recipročnih robnih tokova. Približavamo se završnoj fazi potpisivanja dokumenta o slobodnoj trgovini između ovog saveza i Izraela“, rekao je Putin.

On je dodao da će u januaru 2020. godine učestvovati u Jerusalimu u otvaranju spomenika žrtvama blokade Lenjingrada.

Ugovor o formiranju Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je na snagu 1. januara 2015. godine. Osnivači su Rusija, Kazahstan i Belorusija, a u nekoliko narednih meseci pridružile su im se Jermenija i Kirgistan. Potom su sporazum o slobodnoj trgovini potpisale Iran, Vijetnam i Kina. Moldavija je 2017. godine postala posmatrač, kandidati su Tadžikistan i, moguće, Uzbekistan.

Pregovori se vode sa Srbijom, Egiptom i Tajlandom. Kao potencijalni kandidati pominju se Kina, EU, Tunis, Sirija, Indija, Iran, Pakistan, Turska, Izrael i Mongolija.

U januaru ove godine „Fajnenšel tajms” objavio je da je za četiri godine EAEU uspela da napravi impresivne rezultate, kada je u pitanju otvaranje tržišta i slobodan promet kapitala i ljudi, i to brže od rivalske organizacije na koju se ugledala – Evropske unije.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …