Home / AKTUELNO / ŠOKANTNA ODLUKA Saveta Evrope!?

ŠOKANTNA ODLUKA Saveta Evrope!?

eu evropska unija savet evrope

Savet Evrope razmatra mogućnost donošenja odluke o ukidanju sankcija Rusiji, jer se plaši povlačenja Moskve iz ove međunarodne organizacije.

To piše “Fajnanšel tajms“ pozivajući se na generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda, a prenosi “Sputnjik“.

“Biće veoma loše ako Rusija napusti ovu organizaciju, jer su konvencija i sud veoma važni za građane Rusije“, rekao je Jagland.

On je dodao da bi povlačenje Moskve iz Saveta Evrope imalo negativan uticaj na Evropu.

“Jer ćemo tada dobiti Evropu bez Rusije, što će biti veliki korak unazad“, istakao je Jagland, prenosi “Fajnenšel tajms“.

On je odbacio navode da su se ruski zvaničnici sastajali sa njim i pretili da će se povući iz organizacije, piše list. Prema Jaglandovim rečima, odbijanje Moskve da plati doprinose za budžet Saveta Evrope može dovesti do toga da Rusija napusti organizaciju dobrovoljno ili na inicijativu drugih zemalja.

Generalni sekretar Saveta Evrope naglasio je da organizacija neće dovoditi u pitanje svoje principijelne stavove i priznati “aneksiju“ Krima. Pritom je neophodno trezveno proceniti ovlašćenja organizacije koja štite ljudska prava svuda gde žive ljudi, uključujući i Rusiju i Krim, dodao je on.

Savet EU je 28. juna ponovo produžio za šest meseci restriktivne ekonomske mere protiv Rusije. Brisel nastavlja da povezuje sankcije sa punom implementacijom Minskih sporazuma o Ukrajini. Ruska strana smatra da je to apsurdno, jer ne predstavlja stranu u sukobu. Moskva je kao odgovor na proširenje sankcija EU produžila period embarga na uvoz prehrambenih proizvoda do 31. decembra 2018.

(Sputnik)

Check Also

U SLUČAJU NOVOG NAPADA NA DONBAS RUSIJA NEĆE ZAUSTAVITI SVOJE DIVIZIJE SVE DO KIJEVA

Vojni istoričar Jurij Dudkin ukazao je na loš razvoj događaja za Ukrajinu u slučaju početka …