Home / AKTUELNO / ŠOKANTNE TVRDNJE LEHA VALENSE: Poljska je blizu građanskog rata!

ŠOKANTNE TVRDNJE LEHA VALENSE: Poljska je blizu građanskog rata!

leh- valensa

Povodom reforme pravosuđa koju hitno pokušava da progura kroz parlament poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda a desetine hiljada Poljaka širom zemlje izlaze već četvrti dana na ulice da protiv nje protestuju, bivši predsednik Poljske Leh Valensa izjavio je danas da je zemlja blizu građanskog rata.

„Kao prvi sam upozoravao na pretnju građanskog rata a sada smo veoma blizu. Upozoravao sam, govorio da gde god se pojave braća Kačinjski dolazi nesreća ali narod me nije slušao. Izabrali smo neodgovorne ljude“, kazao je nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Valensa je ocenio da reforma rada sudova jeste neophodna ali da je reforma koju gura Pravo i Pravda opasna i loša.

„To što predlažu to je kao da idemo iz bare u blato. To je mnogo gore. Izgubićemo ravnotežu podele vlasti a to sve mora da se odrazi na zemlju. Predsednik Andžej Duda ako je muško, lupiće vratima i odbaciti sva tri zakona“, rekao je Valensa.

Leh Valensa apelovao je da se u Poljskoj uvedu psihijatrijski testovi za sve kandidate na izborima.
„Blizu smo građanskog rata. Naučili smo da se vekovima borimo pa ćemo valjda to izbeći. Moramo da postavimo pitanje da li ova vlada ima pravo na tako dalekosežne promene“, kazao je Valensa i zatražio da se raspišu vanredni izbori u kojima po njegovoj oceni Poljaci sigurno ne bi ponovo izabrali stranku Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

(Beta)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …