Home / AKTUELNO / Španija na korak od raspada po uzoru na SFRJ!

Španija na korak od raspada po uzoru na SFRJ!

rat

Pročitajte koliko je velika sličnost između Slovenije 1991., prilikom otcepljenja od SFRJ i Katalonije danas…

Katalonski lider Karles Pudždemon kazao je da Katalonija mora da bude nezavisna, ali je zatražio suspenziju proglašenja nezavisnosti, kako bi otpočeo dijalog sa Madridom.

Prvo pregovori

Ramon Tremosa, poslanik Evropskog parlamenta i član Katalonske evropske demokratske partije (PDeCAT), kojoj pripada i Pudždemon, otkrio je da će se Katalonija najverovatnije voditi primerom Slovenije.

– Slovenci su prilikom otcepljenja od SFR Jugoslavije uradili jednu interesantnu stvar. I oni su organizovali referendum, na kojem se većina građana izjasnila za samostalnost. Međutim, nisu odmah proglasili nezavisnost, već su prvo šest meseci pregovarali sa Beogradom. Kad ti pregovori nisu uspeli, tek su onda proglasili nezavisnu državu – objasnio je Tremosa.

On je dodao da bi i Katalonija to mogla da uradi.

– Pudždemon bi danas mogao da proglasi nezavisnost, a onda da suspenduje odluku o njenom stupanju na snagu. Tako bi mogao da sedne za sto sa predstavnicima Madrida i pregovara. Tek nakon toga, otcepljenje bi stupilo na snagu ili ne – objasnio je Tremosa i naglasio da proces otcepljenja nije lak i da građanima niko nije obećao momentalnu samostalnost.

Slično je najavila i njegova koleginica iz PDeCAT-a, poslanica u katalonskom parlamentu Marta Paskal.

– Pudždemon će danas pred parlamentom predstaviti rezultate referenduma, na kojem je većina građana glasala za otcepljenje. Zatim će simbolično proglasiti nezavisnost i sa poslanicima dogovoriti dalje korake – objasnila je Paskalova.

Rahoj: Nećudozvoliti otcepljenje!

Španski premijer Marijano Rahoj juče je ponovio da neće dozvoliti otcepljenje Katalonije.
– Španija neće biti podeljena. Nacionalno jedinstvo će biti očuvano. Učinićemo sve da zakonskim rešenjima to obezbedimo – rekao je Rahoj i naglasio da je španska vlada spremna da deluje.

Ublažio stav

Da otcepljenje neće odmah stupiti na snagu nagovestio je i sam Pudždemon. Govoreći na nacionalnoj televiziji u nedelju uveče, on ni u jednom trenutku nije pomenuo da će danas proglasiti nezavisnost.

– Ako španska država ne bude reagovala pozitivno na naš zahtev da pregovaramo, uradićemo ono što moramo – naveo je Pudždemon.

Kako se Slovenija odvojila odSFRJ

8. april 1990 – održani parlamentarni izbori na kojima je Komunistička partija poražena, a većinu je dobila Demokratska opozicija Slovenije (DEMOS)
23. decembar 1990 – održan referendum o nezavisnosti, na koji je izašlo čak 93,3 odsto birača, a 95 procenata njih glasalo je za samostalnu državu
25. jun 1991 – slovenački parlament proglasio nezavisnost

Informer.rs

 

Check Also

U SLUČAJU NOVOG NAPADA NA DONBAS RUSIJA NEĆE ZAUSTAVITI SVOJE DIVIZIJE SVE DO KIJEVA

Vojni istoričar Jurij Dudkin ukazao je na loš razvoj događaja za Ukrajinu u slučaju početka …