Home / AKTUELNO / Specijalci vojske Srbije: Ovo nemačko oružje je vrhunac tehnike! (VIDEO)

Specijalci vojske Srbije: Ovo nemačko oružje je vrhunac tehnike! (VIDEO)

Za nemačku tehniku i oružje više ne može da se kaže da je stereotip, istakli su pripadnici elitnog bataljone za protivteroristička dejstva Vojske Srbije, odnosno “Sokolovi”, koji koriste jurišne puške upravo nemačke proizvodnje “Hekler i Koh”, tip aG-C i to od 2009. godine.

500

Oni su u emisiji “Dozvolite” na RTS-u predstavili ovu pušku i istakli da je ona vrhunac tehničkih rešenja u svetu.

Njena osnovna verzija G-36 je razvijena početkom devedesetih godina, a kompakt varijanta G-36C je najkraća verzija puške, koja posebno dolazi do izražaja bataljonu čiji je zadatak protivteroristička dejstva borba u urbanim sredinama.

Raskopljeni kundak puške je dug 71 centimetar, dok je sklopljena samo pola metra, a težina praznog oružja iznosi tri kolograma. Njena mala masa i dimenzija su posebno važne kada specijalci idu u akciju vozilima, izvode padobranske skokove ili imaju duge i naporne marševe.

Puška je prilagođena i desnorukim i levorim vojnicima, što znači da sa obe strane postoje komande za izbor jedinačne i rafalne paljbe, kočnica i ručicaza repetiranje puške, a gde god je bilo mouće, postavljena je specijalna platika, dok je metal stavljen samo na mehanizam za rad puške, cev i “pikantini” šina.

Inače, to je standard pre svega u NATO armijama ali i šire, omogućava postavljane velikog broja dodataka na pušku, kao što su dnevni i noćni optički nišani, laserski nišani.

“Pikatini” šina se takođe nalazi na prednjem delu puške i četvorostrana je, tako da sa desne strane može da se postavi baterijska lampa, sa elve laserski nišan, sa gornje mala akciona kamera, a sa donje ručica.

Na pušku mogu da se postave i svi tipovi podcevnih bacača granata, naravno ukoliko podržavaju montažu na “pikatini” šine.

Tehnički najvažniji deo je mehanizam za rad, gde je primenjen modifikovani sistem pozajmice barutnih gasova sistem “kalašnjikov”.
Automatika ovde funkcioniše tako što prilikom opaljenja metka barutni gasovi kroz malu rupu u cevi ulaze u gasni cilindar, koji se nalaze iznad cevi, zatim udaraju u čelo klipa i onda se aktivira princip kratkog trzaja, tako da barutni gasovi uopšte ne ulaze u ostale delove puške, što je slučaj, na primer, kod “kalašnjikova”.

Sokolovi ističu da zbog ovog načina rada, uopšte ne dolazi do zastoja u radu, što ovo oružje izdvaja od ostalih automatskih pušaka.

Ona se puni u okvirima od 30 metaka kalibra 5,56 milimetara, i teoretska brzina paljbe je 750 metak au minuti.

Još jedna verzija G-36 sa oznak K (“kurc” – nem. skraćeni), koristi 63. padobranski bataljon Specijalne brigade Vojske Srbije.

Puška G-36 je standardno oružje vojski Nemačke i Španije, a koristi se u još 40-ak zemalja, mahom u specijalnim vojnim i policijskim jedinicama.

(RTS)

Check Also

HITNA VEST: “OBORILI SMO TREĆINU BIRAČKIH MESTA, RIK MORA DA PONIŠTI IZBORE”

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na …