Home / AKTUELNO / Sprema se „puč“ unutar SNS-a?!

Sprema se „puč“ unutar SNS-a?!

Politička dinastija Nikolić uveliko sprema svojevrsni puč u Srpskoj naprednoj stranci. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov sin Radomir, koji je šef Izvršnog odbora SNS, čine sve ne bi li što više proširili svoju moć i uticaj u toj partiji.

vucic

Izvor iz vrha SNS otkriva da su Nikolići čvrsto rešili da zadobiju što veću podršku među naprednjacima.

– Toma pokušava da preko Radomira ojača svoje pozicije u centralnoj Srbiji, ali i u celoj stranci. To se videlo i po tome kad je Radomir Nikolić nedavno raspustio Gradski odbor SNS u Nišu. Očekuje se da po istim scenariju to uradi i u Kragujevcu i drugim gradovima, kako bi u lokalne odbore ubacio svoje ljude. Na taj način on namerava da što više učvrsti moć i uticaj pred skupštinu stranke, kako ne bi bio smenjen s mesta predsednika Izvršnog odbora – otkriva funkcioner SNS, koji je insistirao da mu ne navodimo ime.

Talas negodovanja

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje Nikolića juniora izazvalo je veliki talas negodovanja među naprednjacima.

– Javljaju nam se članovi i otvoreno govore da ih to nervira. Osim toga, to može da naruši stabilnost i funkcionisanje stranke, pogotovo zato što je Radomir Nikolić praktično izmestio Izvršni odbor iz Beograda u Kragujevac. Osim toga, stranka dodatno trpi jer je teško da neko istovremeno bude i gradonačelnik Kragujevca i predsednik Izvršnog odbora stranke, odnosno njen glavni operativac – kaže naš sagovornik.

Politički analitičar Milan Nikolić ocenjuje da je i spolja vidljiva namera predsednika Srbije da povrati svoje pozicije u stranci čiji je osnivač.

Političke razlike

– Postoje značajne političke razlike između predsednika i premijera. Očigledno je da je Aleksandar Vučić čvrsto rešen da Srbija ide ka EU, dok Nikolić više naginje Rusiji. Kad je Nikolić stupio na dužnost šefa države i povukao se sa mesta predsednika stranke, to smo svi pozdravili kao dobar potez. Međutim, on nekim svojim potezima nije uspeo da se nametne kao predsednik svih građana. Zato on sad pokušava preko porodice da se vrati na čelo stranke. Posmatrajući sa strane, izvesno je da tu postoji borba i da u njoj učestvuju Tomislav Nikolić, njegov sin, a donekle i supruga – smatra Nikolić.

Borba za status

Analitičar Dragoljub Anđelković slaže se da Radomir Nikolić pokušava da ojača svoj uticaj u SNS, ali ističe da neće ići dotle da se direktno sukobljava s Vučićem.

– On je sigurno svestan toga da je Vučić neprikosnoven i sigurno ne bi ništa uradio bez njegovog odobrenja. S druge strane, logično je da se i Nikolić mlađi bori za svoj položaj u stranci, što bi radio i svaki drugi član ili funkcioner, i to je i legitimno, u krajnjoj liniji – kaže Anđelković.

Zorana Mihajlović videćemo ko je za rad

Potpredsednica SNS i ministarka saobraćaja izjavila je za Kurir da nema komentar na naša saznanja.
– Imamo stranačke izbore i verujem da će na njima sve jasno da se vidi, i rad i nerad – odgovorila je Mihajlovićeva u SMS poruci.

Politički uspon Radomira Nikolića

– 2008. učlanjuje se u SNS
– 2010. postaje predsednik Gradskog odbora SNS Kragujevac
– 2012. izabran za potpredsednika Glavnog odbora, a iste godine i za predsednika Izvršnog odbora SNS
– 2014. izabran za gradonačelnika Kragujevca

(Kurir)

 

Check Also

NAJAVIO NOVU PANDEMIJU: BIL GEJTS „PREDVIĐA“ ŠEST PROMENA U SVETU POSLE KORONE

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i Fondacije Melinda i Bil Gejts, govori o šest ključnih promena …