Home / AKTUELNO / Sprema se sporazum o granici Crne Gore, Kosova i Albanije!

Sprema se sporazum o granici Crne Gore, Kosova i Albanije!

kosovo- zastava
Crna Gora, Kosovo i Albanija pripremaju se da potpišu sporazum kojim bi trebalo da bude određena tromeđa između njih, objavljeno je na sajtu Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), Balkan insajt.

Pozivajući se na informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, BIRN navodi da će „sporoazum o tački koja predstavlja tromeđu izmedju tri balkanske države biti potpisan čim tri vlade utvrde precizan datum“.

Sporazum koji je predložila Crna Gora trebalo bi da reši spor između Crne Gore i Kosova oko granice koji traje od 2011.

„Zaključivanje sporazuma izmedju Crne Gore, Albanije i Kosova doprineće reazvoju dobrosusedskih odnosa, stabilnosti i saradnje u regionu“, navodi crnogorsko ministarstvo.

Tromeđa će biti označena trostranom piramidom na čijoj će svakoj strani biti napisano ime zemlje prema kojoj je okrenuta.

Demarkacija granice između Makedonije i Albanije završena je 2009, ali su za Kosovo i Crnu Goru ostrale sporne dve lokacije površine oko 2.400 hektara na koje polažu pravo i jedna i druga strana, a rešenje nije postignuto ni nakon 12 sastanaka.

Konsultacije Kosova i Crne Gore o potpisivanju sporazuma o demarkaciji 79 kilometara duge granice počele su 2011. Sporazum je trebalo da bude potpisan u martu ove godine, ali je potpisivanje odloženo bez objašnjenja, navodi Balkan insajt.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …