Home / AKTUELNO / SPREMA SE UKIDANJE REZOLUCIJE 1244! PRVI PUT IZRIČITO: RUSIJA UPOZORILA VUČIĆA U VEZI NJEGOVOG PLANA SA KOSOVOM- Evo šta se dešava..

SPREMA SE UKIDANJE REZOLUCIJE 1244! PRVI PUT IZRIČITO: RUSIJA UPOZORILA VUČIĆA U VEZI NJEGOVOG PLANA SA KOSOVOM- Evo šta se dešava..

Stav poslanika Državne dume Sergeja Železnjaka o pregovorima Beograda i Prištine može se smatrati zvaničnim stavom Moskve koja se protivi sporazumu koji se priprema u Briselu, ocenio je danas dopisnik ruskog Komersanta sa Balkana Genadij Sisojev.

Sisojev je agenciji Beta rekao da se verovatno po prvi put može govoriti da se Moskva tako direktno izjašnjava protiv sporazuma Beograda i Prištine koji se priprema u Briselu.

“Moskva se ne samo protivi tome nego i upozorava Beograd na moguće negativne posledice tog koraka”, rekao je Sisojev.

Po njegovim rečima, Moskva je ubeđena da će nakon postignutog sporazuma biti dezavuisana rezolucija 1244 Saveta bzebednosti UN, da se otvara put i Kosovu i Srbiji prema NATO, kao i da se povećava opasnost dalje dezintegracije Srbije.

“U suštini, ključni razlog zbog kojeg Moskva namerava da spreči postizanje sporazuma ovakvim alarmantnim izjavama je moguće ubrzavanje približavanja Kosova i Srbije Alijansi. Takve alarmantne izjave stavljaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji vodi pregovore sa liderima Kosova, faktički u pat poziciju”, rekao je Sisojev.

On je ocenio da ukoliko Vučić prihvati sporazum rizikuje pogoršanje odnosa sa Rusijom, a ukoliko ne potpiše – može da očekuje zamrzavanje odnosa sa EU. “To će onda biti kraj politike sedenja na dve stolice”, zaključio je Sisojev.

Železnjak je pre dva dana rekao da Rusija neće podržati separatni sporazum o kojem se razgovara u Briselu izmedju Beograda i Prištine.

Kako je preneo Sputnjik on je uoči jučerašnje runde dijaloga u Briselu rekao da “separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo” a da će sledeći korak biti pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO.

Check Also

BEKER ZAPANJIO JAVNOST: ĐOKOVIĆ CRPI ENERGIJU IZ „SVETOG BRDA“, ZATO JE NEPOBEDIV!

Boris Beker, bivši trener Novaka Đokovića, pomenuo je u prenosu finala Rolan Garosa da najbolji …