Home / AKTUELNO / SPREMAJU SE ZA RAT: Poljska instalira američki sistem Patriot na granici sa Rusijom

SPREMAJU SE ZA RAT: Poljska instalira američki sistem Patriot na granici sa Rusijom

patriot amerika oruzje raketa
Poljska je tražila odobrenje Vašingtona za kupovinu osam protivavionskih sistema „Patriot“ kako bi obnovila svoje vazdušne i raketne snage.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je izjavio da je Vlada Poljske zvanično tražila dozvolu SAD za kupovinu sistema „Patriot“, ali nije mogao da govori o ceni tog ugovora.

amerika-sistem-patriot

„Rejtion“, proizvođač sistema „Patriot“, saopštio je da će Poljska eventualnom kupovinom postati šesta članica NATO-a i 14. zemlja koja koristi taj sistem.

U saopštenju se navodi da je kupovina novih protivavionskih sistema korak napred u finalizaciji dogovora koji je bila pokrenula prethodna Vlada Poljske. Poljska planira masovnu modernizaciju svojih sistema protivvazdušne odbrane, za koje će do 2020. godine, kako se procenjuje, izdvojiti 13 milijardi dolara. Oko 5,5 milijardi dolara od tog novca planira se za modernizaciju raketa srednjeg i dugog dometa tipa „visla“. Sistemi „Patriot“ su izabrani u konkurenciji protivvazdušnih sistema kompanija „Lokid Martin“ iz SAD,

„David Sling“ iz Izraela i „Eurosam“ iz Francuske. Uprkos pokušajima da se obezbede bolji uslovi ugovora, u tome se nije previše odmaklo. U junu je poljska kompanija koja se bavi ugovaranjem poslova za vojnu industriju potpisala pismo o namerama sa kompanijom „Rejtion“ za saradnju na projektu „Visla“. Zvanična Varšava je saopštila da će otprilike polovina poslova na projektu pripasti poljskim kompanijama.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

CICIPAS: NAPUSTIO JE TEREN SA DVA SETA ZAOSTATKA I NE ZNAM ŠTA SE DESILO TAMO, ALI VRATIO SE ODJEDNOM KAO POTPUNO DRUGAČIJI IGRAČ!

Stefanos Cicipas bio je, očekivano, vrlo razočaran ishodom finala Rolan Garosa u kom je vodio …