Home / AKTUELNO / SPREMITE SE- NOVI UDAR NA POTROŠAČKI DŽEP: Sve ovo će poskupeti u novembru..

SPREMITE SE- NOVI UDAR NA POTROŠAČKI DŽEP: Sve ovo će poskupeti u novembru..

prodavnica-kasa
Pred nama je novi udar na potrošački džep. Kako pišu domaći mediji, mlečni proizvodi, smrznuto i konzervisano povrće, topli napici i sokovi, kao i sredstva za negu lepote su samo neki od proizvoda koji će početkom novembra dobiti novu, višu cenu.

Kada su u pitanju mlečni proizvodi, većina sireva poskupeće čak za 10 odsto, dok će prerađeno i smrznuto povrće imati novu, višu cenu za čak 20 odsto. Topli napici, među kojima je i topla čokolada biće skuplji za 15 odsto, a sokovi pojedinih proizvođača u proseku za šest do 10 odsto. Kada su u pitanju proizvodi za negu lepote, njihovo poskupljenje će biti neznatno, oko dva odsto.

Profesor ekonomije, Mlađen Kovačević kaže za „Alo!“ da je neprijatno iznenađen kako cene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda sve više rastu, s obzirom da je poljoprivredna proizvodnja ove godine bila izuzetno dobra i da je ostvarila rast od 15 odsto.

– Posebno je van svake ekonomske logike da cene rastu ako znamo da su plate i penzije smanjene, trgovina može da povećava cene ali bi na kraju mogla da ostane kratkih rukava. A još ako je poljoprivreda ostvarila visok rast, kao što jeste, to znači da cene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda treba da padaju – ističe on i dodaje:

– Trgovci koriste povećanje cene goriva i električne energije kao izgovor za poskupljenja. To je psihološki efekat, inflatorna očekivanja rastu i ona doprinose da se povećavaju cene i kad treba i kad ne treba.

Po rečima ekonomiste Ljubomira Madžara poskupljenja zasigurno nisu izazvana povećanom tražnjom.

– Svakako nije reč o povećanju kupovne snage građana. Na jednoj strani imamo troškovni pritisak, zbog cene struje koja raste, ali i poskupljenja goriva jer transportni troškovi ulaze u cenu svakog proizvoda. A na drugoj, kod nas je dosta prisutan momenat monopola, pa ljudi koji imaju priliku da putuju u inostranstvo vide kako su naši proizvodi skupi u odnosu na one u drugim zemljama – kaže Madžar.

 

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …