Home / AKTUELNO / SPREMITE SE: Od srede nagli pad temperatrure za više od 15* uz olujni vetar, kišu i sneg!

SPREMITE SE: Od srede nagli pad temperatrure za više od 15* uz olujni vetar, kišu i sneg!

Zahlađenje koje nam stiže u sredu, na planinama će usloviti stvaranje snežnog pokrivača, dok će se na nižim predelima sneg pojaviti tek u drugoj polovini novembra, rekli su metereolozi koji prognoziraju da će predstojeća zima biti hladnija od prošle.

– Sutrašnju maksimalnu temperaturu od 20 stepeni će u sredu zameniti jako zahlađenje. Nagli pad temperature osetiće prvo severni delovi, a do kraja dana zahvatiće i jug zemlje. Ovo zahlađenje doneće kišu i sneg na planinama, a na visinama preko 1.000 metara će se formirati i snežni pokrivač od 10 do 40 centimetara, što su prvi znaci zime – rekao je metereolog Nedeljko Todorović.

Jak vetar u Vojvodini bi mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 20 metara u sekundi, a Todorović najavljuje i maksimalnu dnevnu temperaturu u planinskim predelima od -3 do 3, a u nižim od 7 do 10 stepeni, dok će se jedino na jugu u sredu zadržati toplije vreme sa temperaturom do 18 stepeni, piše Blic.

U subotu se očekuje prestanak padavina uz promenljivo oblačno i hladno vreme, dok se za nedelju ujutru očekuje hladno jutro sa slabim mrazom i temperaturom oko nule, ali će se u toku dana temperatura podići od 12 do 15 stepeni Celzijusa.

– Ovakve vremenske prilike karakteristične su za početak hladne polovine godine koja traje od oktobra do marta i ovo su prvi znaci zime. Prvi sneg u nižim predelima može da se očekuje u drugoj polovini novembra, a pratiće ga, naravno, jače zahlađenje. Poslednja nedelja novembra je uobičajeno vreme za prvi sneg u gradovima, ali ove godine možemo da ga očekujemo i malo ranije – istakao je Todorović.

On je takože naglasio i to da nema pouzdane metodologije kojom može da se odredi kakva će biti nastupajuća zima, ali da se očekuje da bude hladnija nego prošla, sa više kiše i snega.

– Prošle godine je sneg padao sredinom decembra i krajem novembra, a najhladnije je bilo krajem januara i početkom februara. U Bogradu je najhladniji dan ove godine bio 27. januar sa temperaturom od -4, a najtopliji je bio 18. januar sa maksimalnom temperaturom od 17 stepeni. Generalno, prošla zima je bila topla sa malo snega, a ove očekujemo niže temperature i više kiše i snega – rekao je Todorovoić.

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …