Home / AKTUELNO / Srbija dobija Banatsku magistralu: Put koji će nas spojiti sa Evropom, evo kroz koje gradove će prolaziti (FOTO)

Srbija dobija Banatsku magistralu: Put koji će nas spojiti sa Evropom, evo kroz koje gradove će prolaziti (FOTO)

503

Buduća Banatska magistrala, inače jedan od infrastrukturnih prioriteta Pokrajinske vlade, trebalo bi da konačno omogući inter-regionalno spajanje Banata, infrastrukturno povezivanje i razvoj privrede u tom delu Vojvodine.

Za Banat, nažalost, jednu od najnerazvijenijih regija države, ova magistrala važan je saobraćajni projekat iz više razloga. Pre svega, u privrednom smislu, jer bez odgovarajuće saobraćajne infrastrukture nema investicija, privrednog razvoja, ali ni novih radnih mesta.

“Banatska magistrala” je putni pravac koji kreće od Dunava, odnosno Kovina i spaja Pančevo, Zrenjanin, Kikindu i nastavlja prema Čoki, a jedan krak – desni, ide do granice sa Mađarskom na Đalu, dok se levi krak nastavlja preko Sente na auto-put E 75 Beograd – Budimpešta“.

– Najvažniji cilj Banatske magistrale je uklanjanje razlika u privrednoj razvijenosti između razvijenih i nerazvijenih područja, kako bi se nerazvijene opštine integrisale u urbani sistem države, i uklonio tranzit iz naseljenih mesta – rekli su nam u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Poseban značaj ima putni pravac rumunska granica-Zrenjanin-E-75-Novi Sad-E-Ruma-70 koji je važan zbog povezivanja Koridora 10 sa Koridorom 4.

Pored boljeg povezivanja sa neposrednim i širim međunarodnim okruženjem, najznačajniji efekti ogledaju se i u poboljšanju pozicije Banata i severnoistočnog dela Bačke, kao i u uklanjanju tranzita iz naseljenih mesta.

Očekuje se da će ova magistrala imati pozitivno odraziti na život stanovništva, ravnomerniji razvoj cele teritorije i smanjenje migracije iz sela u gradove.

Velika prednost samog projekta je u činjenici da će se radovi na Banatskoj magistrali izvoditi na postojećoj trasi puta M24. U tom slučaju, izgradnja bi trebalo da bude znatno jeftinija i brža.

Ne zna se tačan datum početka radova, jer se još čeka na izradu projekta, dozvolu za izgradnju, kao i na sredstva.

Ono što je, možda, i najbitnije za ljude koji žive u ovom delu Srbije, jeste da u delovima trase gde se Banatska magistrala planira nema potrebe za eksproporcijacijom, pa samim tim neće biti ni imovinsko-pravnih problema.

([email protected])

Check Also

EVROPA U PLAMENU: PROTESTI PROTIV „KORONE“ I OBRAČUNI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ, BELGIJI, SLOVENIJI, ENGLESKOJ, NEMAČKOJ (VIDEO)

Veliki broj ljudi okupio se u subotu u centru Londona protestujući protiv mera zaključavanja u …