Home / AKTUELNO / SRBIJA DOBIJA SKORO TRI MILIJARDE EVRA: Sve više para stiže od gastarbajtera, evo šta to znači za nas!

SRBIJA DOBIJA SKORO TRI MILIJARDE EVRA: Sve više para stiže od gastarbajtera, evo šta to znači za nas!

500Foto: Profimedia/Corbis

Kao i prethodnih godina, najviše novca nam je stiglo iz Švajcarske, Nemačke, Austrije i Francuske

Sudeći po sumi koja nam stiže iz inostranstva, izgleda da je za gastarbajtere koji šalju novac u zemlju prošla kriza! Naime, prema podacima iz platnog bilansa Republike Srbije, neto devizni priliv po osnovu doznaka u 2015. godini iznosio je 2,86 milijardi evra, što je na nivou proseka u prethodnih sedam godina, i što potvrđuje da one predstavljaju relativno stabilan priliv, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Međutim, prethodnih godina je taj iznos jedva prelazio dve milijarde dok je sada blizu tri. Osim ovih formalnih kanala, novac stiže i u džepovima radnika i rođaka koji dolaze na odmor u Srbiju, pa se pretpostavlja de je toga mnogo više.

– Najveći deo doznaka, odnosno novca fizičkim licima dolazi iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, odnosno zemalja u kojima se nalazi najveći deo naše dijaspore. Te doznake obuhvataju poslata sredstva fizičkim licima, penzije, invalidnine, poklone, nasledstva, alimentacije itd – kažu u NBS.

Ovako velikom prihodu pogoduje verovatno i podatak da, saglasno propisima koji uređuju devizno poslovanje, građani Srbije mogu bez ograničenja da primaju sredstva plaćanja iz inostranstva, bilo preko banke, platne institucije, uključujući i njihove zastupnike, kao i preko javnog poštanskog operatora.

Transfer sredstava iz inostranstva putem međunarodne uputnice građanima Srbije može da se obavlja samo iz zemalja sa čijim je poštanskim upravama javni poštanski operator iz Srbije zaključio ugovor (Francuska, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Crna Gora, Republika Srpska, Federacija Bosne i Hercegovine i Hrvatska).

Međutim, kada se radi o transakcijama od 15.000 evra ili više, tada se, kako pominju u NBS, preduzimaju mere i radnje koje su propisane odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

– Treba imati u vidu da prijem sredstava iz inostranstva bilo preko platnih institucija u Srbiji koje sarađuju sa platnim institucijama u inostranstvu (npr. Eki Transfers d.o.o., Tenfore d.o.o. koji u Republici Srbiji posluju kao zastupnici Western Uniona), preko banke (bankarskom doznakom) ili javnog poštanskog operatora (međunarodnom uputnicom ) podrazumeva određene troškove koje uglavnom snosi nerezident, fizičko lice koje šalje novac iz inostranstva – ističu u NBS.

Prema podacima Svetske banke, najveći troškovi slanja novca prema Srbiji su u Švajcarskoj i iznose 15,3 odsto, zatim u Nemačkoj, gde iznose 7,5 odsto i u Austriji 7,4 odsto.

S naše strane, Narodna banka Srbije je liberalizacijom i uvođenjem evropskih standarda pojačala konkurenciju na domaćem tržištu i time doprinela da su troškovi primalaca doznaka svedeni gotovo na nulu.

(S.Vasić)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …