Home / AKTUELNO / SRBIJA NA NOGAMA, NADLEŽNI ĆUTE: Procureo neverovatan mejl direktora medicinske škole- „OBARAJTE, TREBA NAM NOVAC!“

SRBIJA NA NOGAMA, NADLEŽNI ĆUTE: Procureo neverovatan mejl direktora medicinske škole- „OBARAJTE, TREBA NAM NOVAC!“

 Visoka medicinska škola u Ćupriji juče je podignuta na noge. Među studentima se proširio mejl direktora u kojem se od profesora zahteva da povećaju kriterijume za prolaznost na ispitima, inače će plate biti smanjene.
studenti

Kako su nam javili studenti ove škole koji su nam sporni mejl i poslali, krajem oktobra prošle godine direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji Dragoslav Ilić poslao je na adrese četvoro šefova katedri zahtev da se prolaznost studenata u ispitnom roku koji počinje 20. januara smanji za 20 do 30 odsto u odnosu isti rok prošle godine.

U ovom mejlu, profesor je upozorio i da velika prolaznost studenata školu mnogo košta te da će ako se nastavi sa takvom praksom biti prinuđen da smanji plate zaposlenim školskim kadrovima.

Do ovog mejla, svega nekoliko dana pre početka pomenutog ispitnog roka došli su i studenti, koji su se ogorčeni zbog zahteva dekana obratili redakciji “Blica”.

– On govori da zbog loše ekonomske situacije do toga mora doći, a onda ironično napominje da se to ne odnosi na studente koji znaju.

On pokušava nas da ismeje, on traži da nas sve poobaraju. Ako nas budu obarali bez osnove, preduzećemo neke mere, poput štrajka – naglašava jedan od studenata koji je želeo da ostane anoniman.

Da je poslao mejl u kojem od profesora zahteva da pooštre mere prilikom ispitivanja “Blicu” je potvrdio i sam direktor Dragoslav Ilić. Kako kaže, na to se odlučio nakon što je služba koja prati sistem kvaliteta utvrdila da je prolaznost velika.

– Pripremamo se da odemo u reakreditaciju. Mnogi zbog velike prolaznosti školu nazivaju lakom, a mogu se čuti i komentari poput “uđeš, izađeš i gotovo”. Škola stoji finansijski odlično, a to što sam profesorima napisao, morao sam. Morao sam da ih drmnem, jer u suprotnom nećemo moći da se akreditujemo.

Studenti koji znaju, naravno, da će položiti ispite i to sam rekao i u mejlu – naglašava Ilić.

On dodaje da je finansijski efekat od ispita za školu mali i da se živi od upisa studenata.

– Ovo je sve poteklo od profesora anatomije Hristosa Aleksopulosa i studentskog parlamenta, jer on je bio koordinator studentima, dok ga sa te pozicije nisam smenio, jer ju je zloupotrebio. Sada pokušava da mi se na ovaj način osveti – naglašava on.

Profesor Hristos Aleksopulos priča za “Blic” da direktor nezakonito traži obaranje.

– Studenti su došli do prepiske između direktora i šefova odseka. Nesporno je da je taj dokument istinit. U ponedeljak sam direktoru, posle saznanja o tom dokumentu, podneo ostavku na sve funkcije zbog nezakonitih odluka – navodi Aleksopulos.

“Direktor nam to stalno govori”

Profesori Visoke medicinske škole s kojima su novinari “Blica” stupili u kontakt kazali su da su ogorčeni zbog zahteva koji im je nametnuo direktor Ilić.

Među njima je i profesorka Tatjana Simović, koja je prema pravosnažnoj presudi nezakonito smenjena sa mesta direktora te škole 2015. godine, nakon čega je na njeno mesto došao Ilić. Kako kaže, direktor često na sednicama Nastavnog veća objašnjava da profesori moraju više da obaraju studente.

– Ludost je pisati takvu instrukciju. Kolege ćute, razmišljaju o tome. Direktor nam je dao tabele prema kojima se vidi prohodnost kod profesora, zacrvenjeni su oni sa većom prohodnošću. Kod njega oko 30 odsto prohodnost.

Nije normalno da mi nadređeni zada cilj da povećam padanje studenata na ispitima za 30 odsto. On je studentima oduzeo šansu – tvrdi Simovićeva.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …