Home / AKTUELNO / Srbija poklanja zemlju mladim bračnim parovima- kada vidite koliko hektara možete da dobijete venčaćete se odmah..

Srbija poklanja zemlju mladim bračnim parovima- kada vidite koliko hektara možete da dobijete venčaćete se odmah..

selo

Vlada Srbije razmišlja o novoj agrarnoj politici koja podrazumeva ustupanje bez naknade 25 do 50 hektara državnog zemljišta mladim bračnim parovima.

– Nova agrarna politika i novi koncept regionalnog razvoja su dugoročna misija koja ima za cilj otklanjanje ključne pretnje po nacionalnu bezbednost a to je depopulacija rubnih područja – rekao je u Boru ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Prema njegovim rečima, problem nacionalne bezbednosti nastaje pojavom praznih sela, a njih ima i u Borskom okrugu i na jugu i jugoistoku zemlje. Dodao je da problem Srbije nije ulazak u EU već ponovni ulazak u sopstvenu zemlju, u sela iz kojih su ljudi otišli.

– Naš ključni zadatak je da pokušamo da zadržimo mlade na selu i da vratimo one koji su otišli u potrazi za poslom – naglasio je Krkobabić i dodao da je na području Borskog okruga broj stanovnika u poslednjih 20 godina smanjen za trećinu.

Krkobabić je naveo da će zemlja zadržati mlade na selu ukoliko im ponudi mogućnost izbora, a jedna od mogućnosti je razvoj zadrugarstva.

– Cilj nam je da male poljoprivredne proizvođače udružimo i da ih učinimo robnih proizvođačima. Želimo da im pomognemo da svoju budućnost vide na selu – kazao je Krkobabić.

On je istakao da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti 25 miliona evra za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga.

– Za osnivanje novih zadruga biće izdvajano po 50.000 evra, a za razvoj postojećih zadruga po 100.000 evra. Ove godine radićemo prve ogledne primere u najnerazvijenim područjima – izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, u toku su pripreme kako bi naredne godine u budžetu Srbije bila obezbeđena sredstva koja će omogućiti pokretanje novog regionalnog razvoja u skladu sa vremenom u kome živimo i odlivom stanovništva.

Krkobabić se u sedištu Borskog upravnog okruga sastao sa predstavnicima opština sa područja tog okruga i predstavnicima zemljoradničkih zadruga a tema razgovora bio je konvi koncept regionalnog razvoja Srbije.

(Tanjug)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …