Home / AKTUELNO / Srbiji preti temperaturna bomba: Ako se ovo ostvari, očekuje nas vreme kao u januaru!

Srbiji preti temperaturna bomba: Ako se ovo ostvari, očekuje nas vreme kao u januaru!

503

Taman kad smo pomislili da je vreme da se odlože zimske jakne, da se uzme letnja garderoba, priroda bi mogla ozbiljno da se poigra.

Jer, za samo sedam dana, dva vodeća meteo modela, GFS i EC najavljuju pravu ledaru oko 20. aprila!

Štaviše, tog dana bi u Srbiji jutarnje temperature u pojedinim gradovima mogle da se spuste na minus 8, posebno u zapadnoj Srbiji. Ova pretnja je zasad daleko, ali ne i toliko neostvariva. Posebno ako se uzme u obzir da ulazi u 168. sat, a to je vreme kada možete za ozbiljno da uzmete prognozu.

Razlika između GFS-a i EC-a je mala. Po GFS-u se prognozira ozbiljnije zahlađenje, dok bi po EC-u došlo takođe do pada temperatura, ali ne bi baš bila ledara i maksimalne temperature bi se kretale od 3 do 7 stepeni.

Nisu isključene ni snežne padavine, ali otom-potom. Svakako, ovo bi donelo štetu za poljoprivrednike, ali protiv prirode se ne može.

Dok gornja karta pokazuje prognozu prema GFS-u, ove donje slike (Beograd, Niš, Loznica) su po EC-u.

Podsetimo, ne bi ovo bilo prvi put da padne sneg u aprilu i da bude ovako hladno. Pamtimo 2012. godinu, kada je vejalo početkom aprila, a umelo je i krajem ovog meseca, pa i u maju da zabeli.

Šanse za preokret postoje, naravno, ali kako se bližimo 20. aprilu, one su sve manje i manje. U najboljem slučaju, zahlađenje može da bude u manjoj meri, da maksimalne temeprature budu oko 7-8 stepeni.

Zvučaće kao fraza, ali već za dan ili dva moći ćemo sa skoro stoprpocentnom preciznošću da kažemo da li nas zaista čeka ozbiljno zahlađenje oko 20. aprila.

(Telegraf.rs)

Check Also

OKLOPNA VOZILA VOJSKE SRBIJE RASPOREĐENA U JARINJU (VIDEO)

Pripadnici Vojske Srbije nalaze se u  Jarinju. Trenutno su tu četiri oklopna vozila. Reč je …