Home / AKTUELNO / Šta će se desiti i kako će uticati na Srbiju, ako propadne Briselski sporazum?

Šta će se desiti i kako će uticati na Srbiju, ako propadne Briselski sporazum?

Za zaključivanje i realizaciju sporazuma potrebne su dve strane. Ako jedna ne ispunjava svoj deo dogovora onda on ostaje mrtvo slovo na papiru. Tako sada, pet godina od njegovog zaključivanja, stoje stvari sa Briselskim sporazumom.

Srbija je umorna od natezanja i novih pritisaka.

Kako smo se primakli finalu Briselskih pregovora, na pokušaje da se promeni njihov smisao, Beograd odgovara zauzimanjem nepopustljivog stava. Čuju se i zahtevi koje je artikulisao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, da povučemo potpis sa Briselskog sporazuma. I samim time da povučemo i sve ustupke koje smo dali dok je druga strana izbegla da uradi svoj deo dogovora.

Srbiji ne bi bilo teško da sve vrati na staro. Mi smo pristali da umesto institucija Srbije na Kosovu, odnosno pre svega na severu Kosova gde su one funkcionisale, budu uspostavljene privremene kosovske institucije (kao što propisuje Rezolucija 1244) ali i da one budu pod punom kontrolom tamošnjih Srba.

Tako je i sa policijom a kamoli kada se radi o obrazovanju i zdravstvu. Srbija ne kontroliše sever Kosova ali ga kontrolišu Srbi koji tamo žive. I ako Beograd to odluči nije potrebno duže od jedne noći da se sve vrati na stanje pre pet godina.

Druga strane medalje je pitanje kakve bi to izazvalo posledice?

Uverena sam nikakve ozbiljne. Možda bi na neko vreme bio otežan proces EU integracija ali čak i on ne bi bio prekinut. Što se tiše nekakvih priča o vojnoj intervenciji protiv nas, o tome nema ni govora. Svet se bitno promenio. Danas je Rusija geopolitički konkurent Zapadu i on ne može da radi ono što je činio ranije.

Da li to važi i za ekonomske sankcije? Ne, ali Zapad je pragmatičan pa ne čini sebi lako štetu. Do 2012. zapadne banke, finansijske institucije i tek donekle proizvodne kompanije ušle su u Srbiju. Od onda mnogo više poslednjih firmi se kod nas instaliralo. Srbija je u mnogim segmentima postala proizvodna baza italijanskih, nemačkih i drugih kompanija.

Taj kapital se mnogo teže povlači od finansijskog, a da bi on dobio zeleno svetlo da kod nas dođe, bila je važna i naša kooperativnost pokazana sa Briselskim sporazumom. A sada kada je kapital tu, malo je verovatno da bi brzo mogao da ode. Opet, bio bi žrtva bilo kakvih mera protiv Beograda.

Srbija nikoga nije varala sa Briselskim sporazumom. U pregovore i realizaciju dogovorenog ušli smo iskreno. Međutim suočili smo se sa opstrukcijom druge strane i njenih protektora. Nju nećemo aminovati i spremni smo ako bude potrebno da povučemo radikalne poteze. Njima u prilog ide to što smo dobro iskoristili vreme. Na razne načine od geopolitičkih do ekonomskih vrsta. Mnogo više zapadnog kapitala je tako sada u Srbiji i on je manje mobilan nego ranije što nam podiže otpornost na pritiske.

(Ljubinka Vesković, rtv.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …