Home / AKTUELNO / Šta će vam se desiti ako ne produžite vozačku do 10. juna: Veoma važno obaveštenje za sve!

Šta će vam se desiti ako ne produžite vozačku do 10. juna: Veoma važno obaveštenje za sve!

voznja-vozacka-dozvola

Rok za produžetak vozačke dozvole ističe kroz tri dana – ukoliko je ne zamenite u predviđenom roku, a želite da upravljate motornim vozilom, mogli biste se naći u problemu.

Ukoliko još imate staru, papirnatu vozačku dozvolu, krajnje je vreme da je zamenite za biometrijsku, jer slede kazne od 6.000 do 30.000 dinara. Ali, ima i ono “ali”.

Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se izvadi na dva načina: da odete u stanicu policije, odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, dovoljno je da popunite jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana, ili onlajn, putem E-uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu i da nemate dioptriju.

Međutim, ukoliko policija zaustavi vozača kome je istekao rok dozvole ne više od šest meseci, platiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara i dobija dva kaznena poena.

Još gore je onim vozačima kojima je istekao rok važenja dozvole više od šest meseci – njima je predviđena kazna od 15.000 do 30.000 dinara, pet kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Sreća je da neće biti kazni za one koji ne produže svoje dozvole ukoliko ne upravljaju vozilom u tom periodu, pa će u bilo kojem trenutku moći bez problema da zamene stare dozvole za nove. Treba reći i da neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita.

NAJVAŽNIJE STAVKE KOJE MORATE ZNATI

1. Kaznu ćete dobiti samo ako vozite automobil i ako nemate novu vozačku.

2. Ako ne produžite na vreme vozačku, nećete polagati vozački ponovo.

3. U suštini, vozačku možete da produžite i posle 10. juna, ali dok ne podnesete zahtev, ne smete da vozite automobil.

4. Poenta priče je da onog momenta kad sednete u automobil posle 10. juna, morate da imate novu vozačku dozvolu.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …