Home / AKTUELNO / ŠTA SE DOGAĐA? ALBANCI MASOVNO BEŽE IZ ZEMLJE: 360.000 traži vizu za Ameriku

ŠTA SE DOGAĐA? ALBANCI MASOVNO BEŽE IZ ZEMLJE: 360.000 traži vizu za Ameriku

Čak 60 odsto građana Albanije napustilo bi svoju zemlju ukoliko bi im se ukazala takva prilika, pokazali su rezultati ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja Galup.

Prema podacima Galupa, takvi rezultati svrstavaju Albaniju na četvrto mesto na listi država u svetu čiji građani žele da emigriraju. Ispred nje su samo afričke zemlje Sijera Leone, Libija i Haiti, gde je nivo siromaštva između 54 do 70 odsto.

U brojkama, to bi značilo da od ukupno 2,87 miliona stanovnika, koliko ima Albanija, čak 1,7 miliona želi da ode odatle.

Procenat građana koji želi da napusti Albaniju veći je čak i od onog u nekim državama zahvaćenim građanskim ratovima.

Međunarodni monetarni fond nedavno je objavio da je Albaniji potreban uvećan ekonomski rast i investicije u prioritetnim sektorima, poput obrazovanja i zdravlja, kako bi se umanjile tendencije o emigraciji.
O velikom broju stanovnika Albanije koji žele da emigriraju, govori i rekordan broj albanskih državljana koji su aplicirali za iseljeničku vizu u SAD.

U 2016. godini za američku zelenu kartu aplikaciju je podnelo 246.129 albanskih stanovnika, dok je sledeće godine taj broj bio rekordno povećan na 367.231.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …