Home / AKTUELNO / Šta se krije iza navoda da su Tramp i Putin postigli dogovor o podeli Kosova? Oglasila se zvanična Moskva, evo šta je u pitanju..

Šta se krije iza navoda da su Tramp i Putin postigli dogovor o podeli Kosova? Oglasila se zvanična Moskva, evo šta je u pitanju..

Lideri Rusije i SAD, Donald Tramp i Vladimir Putin, sastali su se tokom samita u Helsinkiju, a mnogi su ovaj susret ocenili kao istorijski, nagađajući o čemu se sve razgovaralo iza zatvorenih vrata.

Kako se tema Zapadnog Balkana, ali i Kosova, našla među mnogobrojnim spekulacijama, rusko Ministarstvo inostranih poslova se oglasilo ovim povodom.

– Tokom samita u Helsinkiju nije postignut nikakav dogovor o Kosovu, a izveštaji koji govore suprotno potpuna su laž – stoji u izveštaju.

Zvanična Moskva reagovala je na pisanje ruske štampe koja je prenela izveštaj prištinske „Gazete ekspres“.

– U tom članku se navodi, uz pozivanje na tzv. diplomatske izvore, da je na samitu 16. jula u Helsinkiju američki predsednik dao saglasnost na navodi predlog po kojem bi Beograd priznao nezavisnost Kosova ukoliko bi dobio severne opštine gde žive Srbi. Uz potpunu odgovornost tvrdimo da je to potpuna dezinformacija, kao i neke druge ideje koje su se proteklih dana pojavile u medijima u vezi sa dogovorima koji su navodno postignuti u Helsinkiju – navodi se u saopštenju.

Sva pitanja koja se tiču konačnog statusa Kosova, moraju da se rešavaju na osnovu Rezoilucije UN 12 44.

– U tom kontekstu Beograd i Priština su prihvatili dijalog u z posredovanje EU. Rusja podržava taj pregovarački proces, insistira na sporvođenju svioh dogovra postingnutih u okviru dijaloga i nikada neće pokušavti da iza leđa te dve strane razmtra problem – ističe se u saopštenuju, prenosi Tass.

(Tanjug)

Check Also

CICIPAS: NAPUSTIO JE TEREN SA DVA SETA ZAOSTATKA I NE ZNAM ŠTA SE DESILO TAMO, ALI VRATIO SE ODJEDNOM KAO POTPUNO DRUGAČIJI IGRAČ!

Stefanos Cicipas bio je, očekivano, vrlo razočaran ishodom finala Rolan Garosa u kom je vodio …