Home / AKTUELNO / ŠTA SE SINOĆ ZAPRAVO DESILO NA HAVAJIMA? Zbog jedne greške svet bio na ivici nuklearnog rata! (VIDEO)

ŠTA SE SINOĆ ZAPRAVO DESILO NA HAVAJIMA? Zbog jedne greške svet bio na ivici nuklearnog rata! (VIDEO)

Guverner Havaja Dejvid Idž izvinio se za „bol i zabunu“ koje je izazvalo lažno upozorenje na opasnost od navodnog raketnog napada u toj saveznoj američkoj državi.

Idž je na konferenciji za novinare obećao da će ponovo biti izvršena procena sistema za uzbunjivanje kako bi se osiguralo da se takva greška nikada više ne ponovi.

Lažna uzbuna koja je u subotu upozorila stanovnike Havaja na opasnost od navodnog raketnog napada izazvala je paniku koja je trajala gotovo 40 minuta, a još uvek nije sasvim jasno kako je do toga došlo.

Dok je predsednik lokalnog parlamenta Havaja Skot Saiki rekao da je neko pritisnuo pogrešno dugme, iz Bele kuće je saopšteno da se radilo isključivo o „državnoj vežbi“.

Ljudi su u panici napuštali domove, a informacija da je u pitanju lažna uzbuna stigla je do svih korisnika mobilnih telefona tek nakon 38 minuta.

U međuvremenu, američka Federalna agencija za komunikacije pokrenula je sveobuhvatnu istragu o čitavom slučaju.

Saiki je izjavio da je sistem, za koji je stanovnicima Havaja rečeno da se na njega mogu osloniti, potpuno zakazao. „Jasno je da vladine agencije nisu spremne i nedostaje im kapacitet da se nose sa vanrednim situacijama“, naveo je u saopštenju.

Američki predsednik Donald Tramp je obavešten o situaciji na Havajima gde je građanima upućeno upozorenje na opasnost od balističke rakete.

„Predsednik je upoznat sa situacijom u vezi sa vežbom za vanredne okolnosti na Havajima. Reč je isključivo o vežbi“, kazala je portparolka Bele kuće Lindzi Volters.

Širom Havajia građani su ranije u subotu primili tekstualnu poruku u kojoj se upozoravaju na pretnju balitičkom raketom, ali su zvaničnici te savezne američke države saopštili da je reč o lažnoj uzbuni.

Uzbuna je, međutim, izazvala paniku među stanovništvom Havaja.

U poruci se građani upozoravaju na pretnju balističkom raketom i pozivaju da hitno potraže sklonište.

„Ovo nije vežba“, navedeno je u poruci.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havajia potvrdila je kasnije da ne postoji pretnja od balističke rakete.

Portparol te agencije Ričard Raposa rekao je da nije jasno šta je dovelo do toga da se izda upozorenje za građane Havaja.

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Testiranja su usledila usled rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

Pogledajte video:


(Tanjug)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …