Home / AKTUELNO / ŠTA SE SPREMA?! TIODOROVIĆ: SVI ĆEMO PRIMITI NOVU VAKCINU NA JESEN..

ŠTA SE SPREMA?! TIODOROVIĆ: SVI ĆEMO PRIMITI NOVU VAKCINU NA JESEN..

Vakcinacija četvrtom dozom počela je u Srbiji, a kako lekari objašnjavaju, ona je pre svega potrebna starijima i hroničnim bolesnicima, lekarima, kao i onima koji rade u kolektivima samo još uvek niko ih nije primio a po svemu sudeći niko ni ne planira.

Kako prenose propagandni mediji u Srbiji, naime, drugi buster mogu primiti svi koji su stariji od 18 godina, a kojima je prošlo pet meseci od treće doze koju je primilo svega 27% naivnih građana.

Bez obzira na minimalan broj onih koji su primili treću dozu mediji dalje postavljaju pitanje ko treba sada da primi četvrtu dozu, a ko na jesen.

Četvrtu dozu je do sada primio određeni broj ljudi.- pravdaju se lekari od sramote jer nisu uspeli da ubede ljude da se vakcinišu ni drugom a ne trećom ili četvrtom.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović u razgovoru za  „Blic“ rešava nedoumicu da li bi trebalo primiti četvrtu dozu vakcine.

-Svi koji su do sada primili četvrtu dozu, možemo reći oni su dobro postupili. Dakle, oni su zaštićeni sledećih šest meseci sigurno od moguće pojave ovih dosadašnjih tipova ili sojeva kovida. Ali sada forsirati u

aprilu ili maju mesecu četvrtu dozu za svakoga, tu nema mnogo opravdanja, iz više razloga. Dva su osnovna, trend je opadajući prisutan svuda u svetu pa i kod nas. To znači, jedino oni koji su teški bolesnici sa imunodeficijencijom, kod njih ima rezona za četvrtu dozu, na šta će ih verovatno upozoriti i lekar koji ih vodi. Zavisno od oboljenja, tu bi moglo da ima nekog opravdanja. Ostalima u ovom momentu nije nužno jer znamo da je u fokusu ona osetljiva grupa, kaže profesor Tiodorović.

Tiodorović se drži svojih predviđanja da će do jeseni biti izmišljena nova vakcina pa opet iz početka

Kako objašnjava, najvažnije je pratiti da li se događa mutacija kovida i prilagoditi vakcine novim sojevima kako bi bile efikasnije. U svakom slučaju nas štite i dosadašnje vakcine koje su pravljene po modelu prvobitnog soja.

-Smatram da je mnogo važnije šta će uraditi proizvođači vakcina do jeseni. Može se, dakle, očekivati da će oni u skladu sa dominirajućim sojem moći kao kod gripa, kao što se pravi sezonska vakcina, da naprave novu vakcinu koji ćemo svi primiti.- Cilja Tiodorović da vakciniše celo stanovništvo

Lakše je sada svakako, ali pošto je ovo uzročnik koji je pokazao neke osobine apsolutno nezabeležene u medicini, mislim na veliki broj mutacija, onda je to izuzetan zadatak. Ne može se očekivati da će oni to tek tako to da reše, ali kažem to je jedini ispravan način da ih prilagode i da to ide na jesen, dodaje profesor Tiodorović.

Oni koji su primili četvrtu, narednu će verovatno moći na jesen

-Svako ko je primio sada vakcinu, na jesen može primiti narednu dozu, jer će proći šest meseci sigurno i imati vremena za novu vakcinu. To će zapravo, biti početak, jer će to biti nova vakcina, zaključuje profesor Tidorović.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …