Home / AKTUELNO / ŠTA SMO UŽIVALI, UŽIVALI SMO: Goreće asfalt, stiže novi letnji PAKAO

ŠTA SMO UŽIVALI, UŽIVALI SMO: Goreće asfalt, stiže novi letnji PAKAO

sunce- vrucina

Nedelju pred nama obeležiće toplije vreme, a za vikend u većini mesta temperatura će dostići i 37 stepeni. Dobra vest je da će do ove promene doći postepeno.

Prvi porast temperature, prema najavama Hidrometeorološkog zavoda, očekuje se već danas, kada će u većini krajeva Srbije biti sunčano i toplije, a to će se nastaviti i narednih dana. Kako objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, već sutra biće od 27 stepeni do 31 stepena, a tropski talas zvanično počinje u sredu.

– On će se zasigurno zadržati do kraja sedmice, a od petka se očekuje temperatura između 33 i 37 stepeni. Sunčano i suvo vreme će se zadržati i početkom naredne nedelje, a onda sredinom sledeće nedelje nastupa novi talas padavina – priča Đurić i dodaje da će tropske temperature pratiti i visok stepen UV zračenja, te je neophodna zaštita.

Kako ističe dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja “Voždovac”, najavljena prognoza i otopljenje ne bi trebalo da utiču posebno na hronične bolesnike, osim ukoliko nisu u obavezi da se radno angažuju.

– Ovih dana generalno nema nekih posebnih žalbi, jer se stariji čuvaju kod kuće, a mlađi koriste godišnje odmore i nisu u gradu. Problem je samo sa onima koji provode vreme na bazenu, jer i sam skok temperature u toku dana utiče na opšte stanje. Takođe, svuda gde je veliki broj ljudi na jednom mestu, kao na bazenima, pretnja su gljivična oboljenja kože i noktiju, a javljaju se i infekcije mokraćnih puteva – priča dr Dimitrijević.

Oprezno u saobraćaju

Iako se u biometeorološkoj prognozi RHMZ-a navodi da bi današnje vreme moglo imati relativno povoljan uticaj na hronično obolele osobe, ističe se da se izvestan oprez ipak savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima.

– Meteoropatske reakcije moguće su u blažoj formi. Opreznost se savetuje učesnicima u saobraćaju – današnja je biometeorolška prognoza.

 

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …