Home / AKTUELNO / ŠTA STVARNO PIŠE U REZOLUCIJI 1244: KADA SRPSKA VOJSKA MOŽE DA UĐE NA KOSOVO I REAGUJE NA PROVOKACIJE?

ŠTA STVARNO PIŠE U REZOLUCIJI 1244: KADA SRPSKA VOJSKA MOŽE DA UĐE NA KOSOVO I REAGUJE NA PROVOKACIJE?

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je vladike sa Rezolucijom 1244, Briselskim sporazumom, ali i sa aktuelnim dešavanjima po pitanju dijaloga sa Prištinom.

– Na sastanku je izneto „mnogo nepoznavanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN od pojedinih vladika – otkrio je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

U jednom trenutku mitropolit Amfilohije rekao je Vučiću da je u skladu sa Rezolucijom 1244 imao obavezu da na Kosovo pošalje 1.000 vojnika i policajaca, ali da to država nije uradila da se ne bi zamerila Zapadu.

– Vučić je to saslušao i sa puno uvažavanja zamolio da mu kaže gde to tačno piše. Naglasio je da u Rezoluciji 1244 stoji da država Srbija može da pošalje 1.000 vojnika na Kosovo, ali samo na poziv komande Kfora. Amfilohije je ipak insistirao na svojoj verziji, a Vučić je onda iz fascikle izvadio tekst rezolucije i zamolio mitropolita da nađe gde piše to što on tvrdi.

Mitropolit je to odbio, a onda je rekao da je Briselskim sporazumom država priznala lažnu državu Kosovo. Vučić je i to mirno saslušao, a onda mitropolitu pružio primerak Briselskog sporazuma i zamolio ga da pokaže gde to piše – detalji su sa sastanka.

Inače, u delu Rezolucije 1244 kojim se predviđa povratak na Kosovo do 1.000 srpskih vojnika i policajaca navode se i razlozi zbog kojih bi danas pripadnici Vojske Srbije mogli put južne pokrajine.

Pored toga u napomenama se navodi da će „povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti (Kfor) i biće ograničeni na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)“, što znači da u skladu sa Rezolucijom 1244 ne postoji mogućnost slanja 1.000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora.

– Ako pokušate da uđete sa svojom Vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt – preneo je Vučić jednom prilikom upozorenje koje je dobio.

U rezoluciji doslovno piše da nakon povlačenja dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi obavljali sledeće funkcije:

1. vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti

2. obeležavanje ili čišćenje minskih polja

3. održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima

4. održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …