Home / AKTUELNO / Štajnmajer je novi predsednik Nemačke, a evo šta to znači za Srbiju..

Štajnmajer je novi predsednik Nemačke, a evo šta to znači za Srbiju..

stajnmajer

Izborom Frank-Valtera Štajnmajera (61) za 12. posleratnog predsednika Nemci su dobili šefa države, kojem u ovim olujnim vremenima mogu da veruju, koji važi za iskusnog i razložnog političara i čiju reč uvažavaju i njegovi politički neistomišljenici.

Za njega se u Nemačkoj kaže da ohrabruje i miri i da je sreća što u eri “trampizma”, antiintelektualizma, desnog populizma i borbe protiv ozbiljnih političara postoje i establišment i ljudi poput Štajnmajera.

Šta, međutim, izbor ovog socijaldemokrata po političkom uverenju, pravnika po obrazovanju i protestanta po verskom opredeljenju može značiti za Srbiju, kojoj je na putu ka Evropskoj uniji podrška Berlina neophodna, a ekonomska saradnja izuzetno važna?

U diplomatskoj “borbi” za naklonost Berlina, u kojoj nema definitivnih pobeda posle kojih sledi baškaranje na lovorikama, gde se kontakti uspostavljaju filigranskom tehnikom, a svaka personalna promena u vrhu države s pažnjom prati, jedno je jasno – Beograd od sada u predsedničkom dvorcu “Belvi” ima velikog poznavaoca srpskih političkih prilika i političara, čija je retorika uvek bila odmerena i jasna.

Za razliku od odlazećeg predsednika, harizmatičnog sveštenika iz Rostoka Joahima Gauka, koji se u toku svog mandata nije posebno bavio ni Balkanom, niti Srbijom, Štajnmajer poznaje i događaje i ljude – od vremena vlade Zorana Ðinđića do vlade Aleksandra Vučića.

Štajnmajer je u brojnim posetama Beogradu, ali i Prištini, i u razgovorima u Berlinu sa srpskim političarima znao da poruči da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU, da za Srbiju nema novih uslova, da su bilateralni odnosi izrazito bliski i prijateljski, kao i da ponudi pomoć u poplavama i ukaže na opasnost od lažnih azilanata.

Za Srbiju bi moglo biti od značaja i to što novi šef nemačke države, kako se kaže, ima korektne odnose sa Moskvom, za razliku od Gauka, oštrog kritičara Kremlja, koji u toku svog mandata nije bio u državnoj poseti Rusiji.

Ipak, izbor Štajnmajera, kojem oko 60 odsto Nemaca veruje, kako su se izjasnili, a koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, te dva puta šef diplomatije, ostavlja prostor za uverenje da će Srbija ostati “na radaru” najmoćnije evropske zemlje.

VUČIĆ ČESTITAO ŠTAJNMAJERU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku SR Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru, poručivši da će Srbija ostati iskren i odan prijatelj i partner Nemačke.

– Povodom izbora za predsednika Savezne Republike Nemačke upućujem vam najiskrenije čestitke i najbolje želje za uspeh u radu na novoj dužnosti.

Uveren sam da ćete ostati na čvrsto utemeljenom putu uspeha, prosperiteta i blagostanja za sve građane Nemačke – navodi se u čestitki.

Vučić je naglasio da Srbija veoma ceni podršku Nemačke na evropskom putu i svim naporima koje ulaže u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti kao osnovnog preduslova za ekonomski rast i napredak.

Šta mislite, da li će novi predsednikn Nemačke uticati na Srbiju? Odgovore ostavite u komentarima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …