Home / AKTUELNO / ŠTETA 100 MILIONA EVRA: U akciji protiv KORUPCIJE uhapšeno 80 OSOBA, među kojima je bivši ministar Milosavljević, predsednici opština, biznismeni, 7 ministara, kao i bivša direktorka za borbu protiv korupcije! (EKSKLUZIVAN VIDEO)

ŠTETA 100 MILIONA EVRA: U akciji protiv KORUPCIJE uhapšeno 80 OSOBA, među kojima je bivši ministar Milosavljević, predsednici opština, biznismeni, 7 ministara, kao i bivša direktorka za borbu protiv korupcije! (EKSKLUZIVAN VIDEO)

Ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare rekao je da je uhapšeno 79 ljudi, a za pet se i dalje traga zbog zloupotreba pri nabavkama, davanje i primanje mita. Među uhapšenima su vlasnik Beohemije Željko Žunić i nekadašnji ministar trgovine u Cvetkovićevoj vladi Slobodan Milosavljević.

500

 Milosavljević i Žunić

– Šteta je naneta budžetu Srbije, AP Vojvodine, Dunav osiguranja, Železaru Smederevo i drugim preduzećima. Ukupna vrednost štete je sedam milijardi i 800 miliona dinara, što je više od 100 miliona evra – rekao je Stefanović.

On je dodao da se uhapšeni u noćašnjoj akciji osumnjičeni su za brojne zloupotreba od 2004. do danas poput pranja novca, zloupotrebe položaja, zloupotrebe s javnim nabavkama, primanja i davanja mita, falsifikovanja službene isprave, nesavesnog rada u službi… Najviše je novca pronevereno prilikom malverzacija vezanih za građevinsko zemljište, kaže ministar.

– To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela – rekao je Stefanović.

Osim Milosavljevića, uhapšeno je sedam pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, više bivših i sadašnjih predsjednika opština, te biznismeni. Među uhapšenim je i Željko Žunić biznismen i vlasnik “Beohemije”, bivši direktor Agencije za borbu protiv kopupcije Zorana Marković i bivši direktor Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović.

500

 Zorana Marković

Slobodan Milosavljević je od 2001. do 2004. godine bio ministar za trgovinu, turizam i usluge, a od 15. maja 2007. godine do 7. jula 2008. ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsednika Privredne komore Srbije.

Zorana Marković bila je direktor Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada je Odbor Agencije razriješio sa ove funkcije nezadovoljan njenim radom.

Protiv Željka Žunića su Alfa banka i Vojvođanska banka podnijele krivične prijave Višem tužilaštvu. Mediji su ranije pisali da Žunić duguje velike sume bankama, državi i zaposlenima.

– Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče – rekao je Stefanović i dodao da je podneto je još 39 prijava.

Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slucajeva u pretnodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vodjene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

– U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen – rekao je ministar.

500

Predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina Zoran Šćepanović uhapšen je noćas u policijskoj akciji borbe protiv korupcije.

Šćepanović je za predsednika UO Vojvodine izabran u junu prošle godine, a inače je novosadski privrednik. On je vlasnik marketinške agencije „Maxim & Co“ i suvlasnik broda „Skiper“. Šćepanović je predsednik i Zajednice superligaša Srbije.

Pogledajte video:


(Tanjug, Beta)

Check Also

VAŽNO OBAVEŠTENJE: AKO ŽIVITE U PORODIČNOJ KUĆI, OVO SU VAŠE OBAVEZE INAČE ĆE VAM PRINUDNA UPRAVA POKUCATI NA VRATA

Slepo sprovođenje Zakona o stanovanju u pojedinim delovima zadire i u porodične odnose. Naime, zakon …