Home / AKTUELNO / STIGLE NOVE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE: Evo kako izgledaju i koliko košta zamena..

STIGLE NOVE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE: Evo kako izgledaju i koliko košta zamena..

Građani Srbije već mogu da zamene papirne zdravstvenih knjižica novim elektronskim karticama zdravstvenog osiguranja. Zamena košta 400 dinara, a za najugroženije će biti besplatna.
zdravstvena

Pilot projekat zamene starih knjižica počeo je u Valjevu, gde je novu zdravstvenu karticu dobilo više od 2.000 osiguranika. U isto vreme nove knjižice dobilo je i više od 3.000 zaposlenih u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i članovi njihovih porodica.

Danas, elektronske zdravstvene kartice mogu da se dobiju na teritoriji cele Srbije, a očekuje se da ih do kraja sledeće godine poseduje svih 6,9 miliona osiguranika u Srbiji.

Zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamenu postojećih zdravstvenih knjižica, podnosi se nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Procedura za izdavanje kartice slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice.

– Osiguranik podnosi zahtev za izdavanje nove kartice na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali i potpisuje ga, nakon čega se zahtev šalje dalje. Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova, a ukoliko je nema, a ima pravo na nju, izdaje mu se Potvrda koja važi sve do uručivanja nove knjižice, a najduže mese dana od dana podnošenja zahteva nju – kažu za „Blic“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Poslodavci filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, i spisak zaposlenih i članova porodica. I fizička lica treba da podnesu dokaz o uplati 400 dinara na račun RFZO.

zdravstvena 1

Zamenu zdravstvenih knjižica platiće najveći broj od 6,9 miliona osiguranika, ili njihovi poslodavci, ali će za najugroženije ona biti besplatna.

Rok za zamenu starih knjižica istekao je 9. avgusta prošle godine, ali je ovaj projekat, vredan 20 miliona dolara produžen za 17 meseci.

Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći i korisnika na smeštaj u ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba u hraniteljskim porodicama.

(Blic)

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …