Home / AKTUELNO / STIGLO HITNO UPOZORENJE: Srbija u opasnosti od zemljotresa jačine najmanje 6,6 RIHTERA, evo šta to znači!

STIGLO HITNO UPOZORENJE: Srbija u opasnosti od zemljotresa jačine najmanje 6,6 RIHTERA, evo šta to znači!

Zemljotresi jačine preko 6 stepeni po Rihteru izgledaju kao atomska bomba bačena na Nagasaki

 

zemljotres

Nakon što se poslednjih dana treslo tlo u gotovo celom regionu, seizmolozi su upozorili da je i Srbija u opasnosti od razornih zemljotresa i to onih koji bi prelazio čak 6,6 stepeni po Rihteru!

Iz Republičkog sizmološkog zavoda Srbije poručuju da je seizmička opasnost na teritoriji Srbije ista kao i uvek.

– U centralnom delu države mogao bi da se desi najjači zemljotres, od šest stepeni Rihtera. Naravno, niko ne može da predvidi gde će se ponovo zatresti i kada.

Posle serije potresa u Hrvatskoj, u Srbiji se preksinoć dogodio jedan zemljotres i to 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepena Rihterove skale.

Potresi su se osetili u Vršcu, Pančevu, čak i u beogradskom naselju Karaburma, a uprkos strahu građana, zemljotres nije mogao izazvati veću materijalnu štetu.

Njegov hrvatski kolega Tomislav Fiket kaže da takve situacije, kao što su se dogodile blizu Rijeke, nisu neuobičajene, ali da se ne mogu predvideti dalja dešavanja.

Iz Seizmološkog saveza kažu da se u Srbiji registruje oko 1.500 zemljotresa godišnje i još 2.500 iz bližeg okruženja, ali mnoge od njih čovek ne može da oseti, već ih vide samo instrumenti.

Ako dođe do evakuacije

– Obucite se što bolje u odnosu na vremenske prilike i obujte prikladnu obuću
– Idite putnim pravcima koje su nadležne službe odredile.
– Slušajte radio i televiziju, kako biste bili u toku sa najnovijim instrukcijama i obavezno pratite savete i instrukcije nadležnih službi.

– Seizmička opasnost po Srbiju je prisutna i konstantna. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačine veće od pet stepeni Rihtera, a pretpostavlja se da će najveći zemljotresi u budućnosti kod nas biti do šest stepeni- navodi se.

Kako se ponašati u slučaju zemljotresa

Tokom zemljotresa

Ako ste unutra, ostanite unutar kuće, jer nije bezbedno da izlazite kada je moguće rušenje. Potražite zaklon ispod masivnog nameštaja poput kreveta, stola ili ispod štokova vrata. Sklonite se što dalje od prozora, polica i visećih elemenata koji mogu da padnu i da vas povrede. Najbolje bi bilo da budete u čučnju, jer ćete tako sprečiti povredu prilikom pada od gubljenja ravnoteže. Ukoliko ste u kolicima, zaključajte točkove i zaštitite glavu, vrat i leđa nekim čvrstim predmetom.

Ako ste napolju, ne ulazite unutra, već se sklonite dalje od zidanih obekata i dalekovoda.

Ako ste u vozilu, izbegavajte mostove, tunele, podzemne prolaze i zgrade, jer sve to može da se srušina vas. Parkirajte se negde gde nećete blokirati prolaz. Ostanite u svom vozilu. Ukoliko ste u autobusu, ostanite na svom sedištu dokle god se autobus ne zaustavi.

Posle zemljotresa

– Zatvorite dovod gasa i glavni ventil za vodu i isključite glavni osigurač električne energije.
– Okupite članove porodice koji su bili u objektu i kućne ljubimce.
– Proverite opasnost od rušenja razdrmanih delova objekta, poput nameštaja, zida, stepenica itd.
– Budite spremni na naknadne potrese. Kada napuštate objekat, ponesite lični, odnosno, porodični komplet za nesreće – Nikako ne koristite lift! Kada napustite objekat, budite van dometa predmeta koji mogu da padnu sa visine.
– Važno je da se udaljite od nekog objekta tako da udaljenost bude jednaka visini objekta.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …