Home / AKTUELNO / STIGLO JEZIVO UPOZORENjE ZA SRBIJU! Dr PETROVIĆ OTKRIO: EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO STIGNEMO DO 1.000 ZARAŽENIH!

STIGLO JEZIVO UPOZORENjE ZA SRBIJU! Dr PETROVIĆ OTKRIO: EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO STIGNEMO DO 1.000 ZARAŽENIH!

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu!

Ovu pesimističku procenu, za “Novosti”, iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Od kada je u decembru izbila u Kini epidemija ispoljila je mnoge specifičnosti u odnosu na sve prethodne sa kojima se čovečanstvo dosad suočilo. Razlog za to je osobenost SARS-KoV-2 virusa, o kojem je dr Petrović, na osnovu svih dosadašnjih saznanja iz celog sveta, stekao utisak da je on zarazniji i otporniji od svog rođaka SARS-KoV, koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. godine.

– Ovaj virus se veoma čudno ponaša, a ono što nauka dosad zna o njemu nije dovoljno da bismo pravili procenu šta će se dalje događati – kaže primarijus Petrović. – Malo je verovatno da će sam da nestane, kao što je bilo sa izazivačem SARS-a, ali i to je moguće. Pouzdano znamo, da mu se možemo suprotstaviti samo velikim prokužavanjem populacije, što podrazumeva sticanje imuniteta, makar i privremenog, posle “kontakta” sa virusom, kao i vakcinacijom.

Iako se velike nade polažu u vakcinu, Petrović kaže da glavno pitanje nije samo kada će biti na tržištu, nego i koliko će biti dostupna, pogotovo najsiromašnijim zemljama. Manje je bitno da li će to biti neko od cepiva koja se sada ispituju – tri ruska, dva kineska, američko ili oksfordsko – već je važnije da li će biti obezbeđeno za veći broj ljudi, od ukupno osam milijardi na planeti.

– Pandemija ne može da se zaustavi ako sve zemlje ne dobiju vakcinu, a sa epidemijom će se prve izboriti države koje budu vakcinisale najviše stanovništva, i gde prirodno stečen imunitet na SARS-KoV-2 bude najveći – kaže dr Petrović. – Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone.

Doktor Petrović koji se u karijeri suočio sa više epidemija, počev od variole vere, i aktivno učestvovao u njihovom suzbijanju, kaže da se aktuelna zaraza ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

– Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da “pohvata” sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati – smatra dr Petrović. – Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija.

(Novosti.rs)

Check Also

ISPLATA NIJE GOTOVA! JOŠ NEKOLIKO UPLATA POMOĆI ČEKA GRAĐANE! USKORO I VELIKO IZNENAĐENJE ZA PENZIONERE!

U sklopu trećeg paketa pomoći privredi, ukupne vrednosti 266 milijardi dinara, do sada su isplaćena …