Home / AKTUELNO / Stoltenberg: Susedi Rusije imaju pravo da stupe u NATO ne obazirući se na Rusiju- Putin sprema kontraudar..

Stoltenberg: Susedi Rusije imaju pravo da stupe u NATO ne obazirući se na Rusiju- Putin sprema kontraudar..

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je saglasan sa istražnom grupom koja je ocenila da je u obaranje malezijskog Boeing iznad Donbasa 2014-te umešana Rusija.

Zatražio je od Rusija da „prizna vlastitu odgovornost“.

Stoltenberg je istovremeno naglasio da „incidente između Rusije i alijanse treba izbegavati čak i ako NATO  ne bude verovao da će u bližoj budućnosti do poboljšavanja odnosa među njima“.

Dodao je: „Najmanje što možemo da učinimo jeste da se prilagođavamo  sadašnjim teškim odnosima“.

Stoltenberg je naveo da će se NATO na svom julskom samitu baviti povećavanjem svojih mogućnosti i potencijala za „pariranje svim mogućim pretnjama“.

Stoltenberg je – nastupivši pred parlamentarnom skupštinom alijanse u Varšavi – rekao da države koje žele da postanu njene članice „ne treba da se uopšte obaziru na Rusiju“.

Čak je dodao: „Tvrdnje da NATO ne treba da se širi zato što se to Moskvi ne sviđa „ to je veoma opasan pristup. Susedi Rusije imaju pravo da čine šta žele ne obazirući se na Rusiju. Odlučivanje o vojnim savezima je jedno od bazičnih prava naroda i država“.

Stoltenberg je na ovaj način indirektno odreagovao na upozorenje Vladimira Putina da je za Moskvu Ukrajina jedna od „crvenih linija“ koje Zapad i NATO ne smeju prelaziti.

Generalni sekretar zapadnog vojnog pakta istupio je na ovaj način nakon što je bilo objavljeno da će se američka vojna baza najverovatnije pojaviti u Poljskoj.

Na to je odmah odreagovao Kremlj. Njegov portparol, Dmitrij Peskov, izjavio je da je suvereno pravo Poljske da se na to odluči, ali da je i suvereno pravo Rusije da povodom toga povuče potrebne vojne kontrapoteze.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …