Home / AKTUELNO / STRATEŠKA KOMANDA SAD OBJAVILA JEZIVO OTKRIĆE: Rusija već uveliko radi na ovom novom oružju..

STRATEŠKA KOMANDA SAD OBJAVILA JEZIVO OTKRIĆE: Rusija već uveliko radi na ovom novom oružju..

500
Rusija uveliko radi na različitim sredstvima za uništavanje satelita u kosmosu, uključujući lasersko oružje – izjavio šef Strateške komande Oružanih snaga SAD (STRATCOM) general Džon Hajten.

Pres-služba Pentagona prenela je ove njegove reči: „Zato moramo obuzdavati svačije loše ponašanje u kosmosu i dozvoljavati da dođe do konflikata u kosmičkom prostoru“.
Hajten je ovo izgovorio na Stenfordskom univerzitetu (Kalifornija).

Nimalo usput, kao osnovne protivnike označio je Kinu i Rusiju koje, po njegovim rečima, rade na vojnim sistemima koja će „postaviti na orbitama oko Zemlje“, a takođe na sredstvima za njihovu primenu na Zemlji.

Po njegovim rečima, Rusija – koja je antisatelitskom oružju radila još 1980-ih godina – danas nastavlja da radi na takvom naoružanju, uključujući i lasere za „primenu u kosmosu“.

Hajten je upozorio da američkim satelitima preti opasnost da postanu „gomila otpada“:
„Rusija će – u ne tako dalekoj budućnosti – posedovati sredstva koja će biti pretnja svakom našem aparatu, svemu što imamo u kosmosu.

Mi to moramo osujetiti, a najbolji način da se spreči rat oduvek je – biti spreman za rat. Sjedinjene Države treba da postupaju tako da svima bude jasno da smo spremni za rat“.

Američki mediji – što teško da je slučajno – istovremeno pišu da kopnena ratna tehnika, na kojoj rade Rusija i Kina, za kratko vreme može po funkcionalnosti i efektima prevazići takvo američko naoružanje.

A sve ovo piše u izveštaju istraživačke službe Kongresa SAD koji je postao dostupan medijima.

U tom izveštaju se ukazuje da kopnena vojska SAD koristi tenkove, borbene mašine pešadije, artiljerijske samohotke i raketne bacače koji su konstruisani još u vreme postojanja SSSR. Takođe: da nije realizovana ni jedna odluka o modernizaciji tog dela naoružanja.

The Washington Free Beacon piše da potencijalni američki protivnici u ratu ulažu ozbiljan novac u novo naoružanje i da tako smanjuju vojnu prednost koju SAD nad njima imaju, a to izaziva zabrinutost među vodećim američkim generalima i vojnim ekspertima.

U ovom izveštaju se naglašava da je rusko i kinesko oružje sve modernije i ubojitije, a da američki vojni eksperti trenutno nemaju „u crtežima“ ni jedno novo kopneno naoružanje.

(Agencije)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …