Home / AKTUELNO / SVET JE NA IVICI- PUTIN UPOZORIO ZAPAD: „Postoje određene granice, razumete li, postoje crvene linije koje se ne smeju prelaziti!“ Evo šta je u pitanju…

SVET JE NA IVICI- PUTIN UPOZORIO ZAPAD: „Postoje određene granice, razumete li, postoje crvene linije koje se ne smeju prelaziti!“ Evo šta je u pitanju…

Vladimir Putin je prilikom obraćanja učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, a taj skup se može smatrati novom pobedom njegovog spoljnopolitičkog kursa, pozvao zapadne zemlje da poštuju „crvene linije“ u odnosima sa Moskvom.

Može jer su u radu foruma učestvovali Emanuel Makron, Šinzo Abe, zamenik Si Đinpinga Van Cišan, Kristin Lagard i cela armija krupnih zapadnih biznismena i uticajnih ličnosti. A pred tim sastavom je ruski lider otvoreno upozorio da je – za njega možda i najvažnija – „crvena linija“ Ukrajina.

„NATO ne samo da se primakao granicama Rusije, već postoji i sumnja da bi sutra Ukrajina mogla postati deo Alijanse, pa da se na njenoj teritoriji pojave kojekakvi radari ili sistemi protivraketne odbrane“, ukazao je Putin.

Odmah u nastavku je prilično direktno upozorio Vašington i Brisel:

„Postoje određene granice, razumete li, postoje crvene linije koje se ne smeju prelaziti. Hajde da se sa poštovanjem odnosimo prema našim interesima“.

Naveo je da su „neke strane države“ uticale da u Ukrajini dođe do nasilne smene vlasti i upitao ih: „Zašto vam je to bilo potrebno kad u Ukrajini ionako postoje prozapadni političari poput Viktora Juščenka i Julije Timošenko koje ste mogli i bez nasilja dovesti na vlasti?“

Putin se na Forumu osvrnuo i na britanske tvrdnje da je Rusija mogla uticati na njihovu referendumsku odluku o Brexit-u.

Prvo je podsetio da je za istupanje iz EU odlučno bio i sadašnji šef britanske diplomatije Boris Džonson, pa dodao:

„Apsolutna je glupost da Rusija ima ikakve veze sa tim. To su unutrašnji procesi u Velikoj Britaniji. A pošto je i Džonson bio za istupanje – da nije i on naš agent? Znate, držeći se takve logike – može se doći sam Bog zna do čega. Iza takvih tvrdnji se krije pokušaj da se Rusija optuži za sve moguće grehove, a to je veoma štetna i za sve opasna pozicija koja razara sam sistem međunarodnih odnosa“.

Fejsbuk je prethodno priznao da Rusija nije kod njega potrošila ni dolar za propagiranje Brexit-a.

Džonson je 2017-te prvo odbacio tvrdnje da je Moskva uticala na britanski referendum o istupanju iz EU, pa već naredni dan javno pozvao Sergeja Lavrova da prizna da se Rusija mešala u referendumsko glasanje.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …