Home / AKTUELNO / TAJNA SLUŽBA VENECUELE BLOKIRALA NACIONALNU SKUPŠTINU- OPOZICIJA IZBAČENA NA ULICU

TAJNA SLUŽBA VENECUELE BLOKIRALA NACIONALNU SKUPŠTINU- OPOZICIJA IZBAČENA NA ULICU

Nakon što je ukinut imunitet gotovo svim opozicionim zastupnicima koji su učestvovali u događajima 23. februara u Kukuti u Kolumbiji i napadu na kasarnu La Karlota u istočnom Karakasu 30. aprila, Bolivarska garda je u utorak okružila zgradu Nacionalne skupštine Venecuele i svima blokirala pristup.

Straža je unutar zgrade postavljena pred određenim brojem zatvorenih prostorija. Opozicioni zastupnici nisu pušteni u zgradu. Sastanak parlamenta nije održan, a u zgradi su bili samo agenti tajne službe SEBIN.

Zvanični razlog je navodna poruka o prisutnosti eksplozivnih naprava u objektu, iako je jasno da je ova akcija vlade posledica neuspelog državnog udara.

Prema Maduru je među učesnicima zavere bio i bivši direktor službe bezbednosti SEBIN, koji se, i pre pokušaja državnog udara, ponašao preterano sumnjivo. Uoči pokušaja vojnog udara ministar odbrane Padrino upozorio je Madura o nadolazećoj zaveri, nakon čega su  odmah počele da se sprovode protivmere.

Prema Maduru, to je bio jedan od razloga za lažni početak udara koji je, kako je kasnije postalo poznato iz američkih medija, trebalo da se sprovede početkom maja. Međutim, otkrivanje jednog od glavnih učesnika zavere prisililo je urotnike da ubrzaju stvari, što je rezultiralo nepripremljenom i neuspelom urotom.

U osnovi, prema rečima Madura, ministar odbrane Venecuele je još jednom, bez razmišljanja, minirao pokušaj svrgavanja vlasti u zemlji. Pretnje iz Vašingtona ga očito nisu impresionirale. Nakon onoga što se dogodilo, Maduro je još jednom zvanično objavio da potpuno veruje u rukovodstvo vojske i uveren je da neće izdati Bolivarsku revoluciju.

Do sada, poverenje u Vladimira Padrina opravdava i vidno nezadovoljstvo Sjedinjenih Država, koje su pogrešno računale i na njegovo učestvovanje u svrgavanju Madura.

Takođe je otkriveno da su lokalne tajne službe, iako u mnogo manjem opsegu, ponovile dobro poznatu operaciju “Poverenje”. Služba nacionalne bezbednosti je stvorila priču o “zaveri venecuelanskih generala” i tim informacijama je hranila CIA-u tokom proleća. Zanimljivo je da su u Vašingtonu zaista mislili da je neko od  “starijih drugova” predložio smenu Madura, zbog čega su u Sjedinjenim Državama bili apsolutno sigurni da razgovaraju sa pravim zaverenicima.

Sva komunikacija je bila pod kontrolom službe SEBIN, koja je zapravo imala operativne informacije o pripremi državnog udara i planovima Amerikanaca, što je igralo važnu ulogu u ometanju pokušaja državnog udara i neuspehu planova CIA-e.

Nije slučajno da su se već u maju u američkim medijima pojavili kritički članci o Đini Haspel, novoj direktorki CIA-e. To je za mnoge bio njen neuspeh, ne samo Boltona, Rubia i Abramsa.

Za kraj, na razgovorima sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Sočiju, Rusija je još jednom potvrdila da se protivi nasilnom rušenju Madura i pokušajima nasilnog nametanja “demokratije”.  Pompeo je Lavrovu odgovorio tradicionalnom mantrom o tome da je Madurovo vreme isteklo. U javnoj retorici, dve zemlje stoje uz venecuelanski narod, ali teško da iko ozbiljno računa na američki napredak u tom smeru, s obzirom da američki funkcioneri i dalje tvrde kako je “čitav svet s Huanom Gvaidom”.

Što se opozicionog zastupnika Huana Gvaida tiče, on će od sada, po svemu sudeći, sednice moći da saziva u parku u istočnom Karakasu ,u kom se krajem januara proglasio “predsednikom”. Ali kako su Leopoldo Lopez i Liliana Tintori već pobegli, što su učinili i zastupnici Ričard Blanko i Marianela Magaljanes, potpredsednik parlamenta Edgar Zambrano je u istražnom zatvoru, a zastupnici Luis Florido, Henri Ramos Alup, Hose Simon Kalcadilja, Ameriko De Grace, Fredi Superlano Salinas, Serhio Vergare, Huan Mehia, Karlos Paparoni i Migel Pizaro su ostali bez imuniteta i protiv njih se vodi kazneni postupak za izdaju, zaveru i pobunu, pitanje je ko će doći da ga sluša?

(logicno.com)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …