Home / AKTUELNO / Talat Džaferi poslao danas pismo predsedniku Ivanovu: Ovo su njegovi zahtevi koje mora da ispuni, inače…

Talat Džaferi poslao danas pismo predsedniku Ivanovu: Ovo su njegovi zahtevi koje mora da ispuni, inače…

Foto: Tanjug Zoran Žestić, MIA/Darko Popov
Foto: Tanjug Zoran Žestić, MIA/Darko Popov

Makedonske socijaldemokrate Zorana Zaeva saopštile su da će predsednik Ðorđe Ivanov danas dobiti pismo novoizabranog predsednika parlamenta Talata Džaferija sa zahtevom da mandat za formiranje nove vlade dodeli lideru SDSM.

Nakon izbora Džaferija, predstavnika albanske partije DUI, Sobranje je konstituisano i proglašena je parlamentarna većina čime su stvorene mogućnosti da Ivanov dodeli mandat za sastav nove vlade šefu SDSM Zaevu. U saopštenju se navodi da Džaferi očekuje da će Ivanov delovati u skladu sa Ustavom.

Navodi se i da je Zaev već ranije predstavio program buduće vlade, a da će primena tog programa dokazati Ivanovu i međunarodnoj zajednici da će ona biti garant jedinstva i integriteta Makedonije, što će otkloniti sve nedoumice u vezi sa navodnim rededefinisanjem države.

Makedonski mediji javili su ranije da će odluka o izboru Džaferija u Službenom glasniku biti objavljena naredne sedmice. Takođe, mediji su ranije preneli da Ivanov ima rok od 10 dana da dodeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Džaferi je potom rekao da ukoliko se to ne dogodi u tom roku, on će koristiti svoja ovlašćenja i inicirati izbor vlade u parlamentu.

Kabinet je potvrdio da će Džaferi danas i sutra boraviti u Briselu. Potvrđeno je da će se Džaferi sastati i sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajani i parlamentarcima Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenshtajnom.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …