Home / AKTUELNO / TEK SADA NASTAJE HAOS: Mađarska podržala OTPOR naroda da se ne promeni ime Makedonije…

TEK SADA NASTAJE HAOS: Mađarska podržala OTPOR naroda da se ne promeni ime Makedonije…

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je pokušaje najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE da blokira rešavanje spora oko imena zemlje s Grčkom.

Orban je u video poruci upućenoj u subotu skupu nacionalističke opozicije u Skoplju pozdravio odbijanje da se Makedonija “povinuje pod pritiskom stranih sila”, preneo je danas Euraktiv.

Hiljade pristalica nacionalističke opozicije okupile su se u Skoplju i usprotivile se pregovorima Skoplja i Atine za nalaženje rešenja spora koji blokira ulazak Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

Orban je u video poruci pozdravio “mudro i hrabro vođstvo” VMRO-DMPNE-a koje “neće da se povinuje pritisku stranih sila”.

Mađarski premijer je među retkim evropskim liderima koji ne podržavaju dogovor premijera dve zemlje Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Dimitris Papadimulis, saradnik grčkog levičarskog premijera, rekao je za Euraktiv da je Orban “tužan izuzetak” na evropskoj političkoj sceni kad je reč o podršci rešavanju spora oko imena Makedonije.

“Orban je opet podrio razvijanje rešenja koje služi Grčkoj, Skoplju i stabilizaciji regiona Balkana kao i samoj evropskoj perspektivi”, rekao je Papadimulis.

On je dodao da očekuje da predsednik Evropske narodne partije (EPP) Džozef Dola potvrdi svoj stav zato što “‘orbanizacija’ EPP-a ne samo da šteti demokratiji i Evropi već i samoj EPP”.

Orbanova stranka Fides je članica EPP-a.

Kompromisu s Grčkom se protivi i makedonski predsednik Đorđe Ivanov koji je iz VMRO-DPMNE.

(Beta)

Check Also

DRAMA ŠPANSKOG TENISERA! NADALA SVE OZBILJNIJE MUČI MISTERIOZNA BOLEST: SVE TEŽE SE KREĆE! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti …