Home / AKTUELNO / TESLA 21. VEKA- Lazar Jovanović stvorio sistem daljinskog navodnjavanja koji će osvojiti svet!

TESLA 21. VEKA- Lazar Jovanović stvorio sistem daljinskog navodnjavanja koji će osvojiti svet!

U programiranju sistema pomogao mu je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić – student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu
5004Mladi genije i proizvođač lešnika Lazar Jovanović (24) iz Malog Zvornika došao je na genijalnu ideju – stvorio je sistem daljinskog navodnjavanja (Smart Watering sistem) putem SMS poruke.

Na porodičnom imanju u Malom Zvorniku, Lazar je zasadio lešnike, ali zbog obaveza na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Lazar nije bio u mogućnosti da fizički radi na svom imanju. Pošto je lešnicima potrebna određena količina vode kako bi doneli kvalitetan i dobar plod, Lazar je morao da smisli sistem koji bi mu pomogao oko navodnjavanja. Tada mi je sinula ideja – priča za Telegraf mladi pronalazač:

– Pitao sam se kako mogu da zalivam svoju parcelu ako sam fizički u Novom Sadu, u kom živim i radim? Tražio sam na tržištu proizvod koji bi mi omogućio takav način zalivanja i nisam mogao da ga pronađem. Iskoristivši znanje sa fakulteta krenuo sam samostalno da rešavam problem daljinskog navodnjavanja. Na tom putu, pri programiranju sistema pomogao mi je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić – student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji trenutno završava master studije.

Međutim, u početku nije sve išlo po planu, priča nam Lazar:

– Pošto na parceli nemam priključak za električnu energiju, a samim tim ni internet, morao sam napraviti sistem kojim bi se upravljalo nekim drugim putem. Tada mi se javila ideja o upravljanju preko SMS poruka.

Razvio sam sistem za daljinsko navodnjavanje nad kojim se upravljanje i nadzor vrši putem SMS poruka. Kada sam krenuo u rešavanje problema navodnjavanja na tom putu naišao sam na prepreku da SMS porukama programiram trajanje zalivanja, a sistem kada odradi ciklus ugasi zalivanje i pošalje mi SMS poruku da je zalivanje završeno.

Smart Watering sistem funkcioniše tako što može daljinski uključivati i isključivati pumpe bilo koje snage, kao i elektroventile koji bi mogli da zalivaju različite i odvojene parcele.

Lazar kaže da u svakom momentu ima uvid u stanje vlažnosti zemljišta i nivoa vode u rezervoarima. Isto tako, ako u bilo kom momentu vlažnost zemljišta postane niska, sistem automatski šalje SMS poruku da je vlažnost niska. Isto je i sa nivoom vode. Ukoliko u nekom trenutku nivo vode opadne ispod određene vrednosti sistem automatski šalje obaveštenje SMS porukom.

Dobra strana ovog sistema je što je primenjiv kako za male proizođače, tako i na velike voćarske i povrtarske zasade i plastenike. Prednost ovoga sistema je ogromna, ističe Lazar:

– Zamislite samo da svaki dan morate da putujete više desetina kilometara do vaše parcele, tamo zalivanje par sati i da se vraćate nazad. Sada se sve to menja, Smart Watering sistem daljinskog zalivanja sad sve radi umesto vas. Ušteda u vremenu i novcu je ogromna.

Lazar je apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na odseku za elektrotehniku i računarstvo na smeru za energetsku elektroniku i električne mašine.

Lazar kaže da ukoliko se nastavi ovim tempom, jer je potražnja za proizvodom koji se već nalazi na tržištu sve veća, neće brinuti o pronalaženju posla, jer ga je sam sebi stvorio.

Ovaj vredni mladić u slobodno vreme najviše voli da vozi bicikl, a na pitanje da li budućnost planira van granica svoje zemlje, Lazar tvrdi:

– Ne bih želeo da napuštam svoju zemlju, želim ovde da ostanem, primenim svoje znanje i nastavim karijeru – kaže Lazar Jovanović.

(Dragana Starčević)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …