Home / AKTUELNO / TEŽAK ŠOK U VAŠINGTONU: Kinezi ubacili svoj kod u privatni server Hilari Klinton i onlajn dobijali njenu prepisku

TEŽAK ŠOK U VAŠINGTONU: Kinezi ubacili svoj kod u privatni server Hilari Klinton i onlajn dobijali njenu prepisku

Donald Tramp izjavio je da je Kina hakovala mejlove bivšeg predsedničkog kandidata Hilari Klinton u vreme dok je bila na položaju državnog sekretara.

Na svom Tviteru je napisao:

„Mejlove Hilari Klinton, od kojih su mnogi bili poverljive informacije, hakovala je Kina. Sledeći potez bolje da bude od FBI, DOJ ili će nakon svih njihovih grešaka (Komi, Mekkejb, Pejdž, FISA), njihov kredibilitet zauvek nestati”, napisao je Tramp.

Prethodno je, pozvavši se na dva izvora, internet-portal The Daily Caller objavio da je kineska kompanija, koja je legalno delovala u Vašingtonui, uspela da se „ubaci“ u personalni server Klintonove, kada je bila na čelu Stejt departmana (od 2009-te do 2013-te).

Naveo je da je ta firma – čije ime nije navedeno – da u njen server ubaci kod koji joj je omogućavao da automatski kopira svu njenu elektronsku prepisku u periodu u kojem je bila državni sekretar. Tačnije: Kinezi su imali na „izvolite“ sve što je Klintonova primala ili slala dok je boravila u svojoj kući na teritoriji države Njujork.

The Daily Caller tvrdi da je ta kineska kompanija delovala „u okviru obaveštajne operacije“ i da je onlajn dobijala kopije bezmalo celokupne elektronske pošte koju je primala Klintonova a i onoga što je sama sastavljala, potpisivala i otpremala.

Portal dodatno navodi da je kongremsen-republikanac iz Teksasa, Luj Gomert, na slušanju u pravnom komitetu Predstavničkog doma 12. jula referisao da je „bezmalo sva elektronska prepiska Klintonove kao državne sekretarke „dopala u ruke inostraniog subjekta“.

Gomert je tada odbio da otkrije kojoj državi pripada taj „subjekt“, ali je naglasio da se ne radi o Rusiji.

Skandal sa elektronskom poštom Klintonove buknuo je 2015-te. Tada se saznalo da je za službenu prepisku kao državni sekretar koristila i privatni server, a to joj je službenim pravilima bilo najstrožije zabranjeno.

Potom je ona objavila da Stejt departmanu stavlja na raspolaganje svu svoju „radnu prepisku“ (oko 55.000 službenih dokumenata).

Istovremeno je priznala da je preko 30.000 mejlova – koji su navodno bili „lične prirode“ – uništila.

Za ovo se odmah našla pod baražnom vattrom koja ne prestaje ni do danas.

Bivši šef FBI Džejms Komi u julu 2016-te je saopštio da je vođena istraga pokazala da nema uslova da se protiv Klitnonove podigne optužnica.

U oktobru je objavio da se istraga – bog „novih saznanja“ – obnavlja. Pa 6. novembra – samo dva dana pre predseedničkih izbora – ponovo saopštio da je Klintonova čista i da nema razloga za njeno izvođenje pred sud.

Računica je bila da će joj to saopštenje pomoći da pobedi Ttrampa koji je u izbornoj kampanji tvrdio da je korišćenjem privatnog mejla na unkciji državnog sekretara nanela štetu nacionalnoj bezbednost.

Ta računica se pokazala pogrešnom.

Skandal se tek zahuktava, a može se završiti i hapšenjima kakvih u Vašingtonu decenijama nije bilo.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …