Home / AKTUELNO / The National Interest: Svetski nuklearni rat može izbiti- slučajno…

The National Interest: Svetski nuklearni rat može izbiti- slučajno…

Renomirani američki magazin za geopolitičke i vojne teme – The National Interest – objavio je da Sjedinjene Države, Rusija ili Kina mogu slučajno započeti treći svetski rat.

A taj rat bi bio – nuklearni.

The National Interest opasnost opisuje ovako:

„Ranije su sistemi svetskih sila za osmatranje i špijunažu korišćeni samo za držanje pod prismotrom tuđih nuklearnih balističkih raketa. Međutim, isti sistemi se sada koriste i za otkrivanje lansiranja raketa sa nenuklearnim bojevim glavama. A ti sistemi mogu slučajno pobrkati lansiranje nuklearnog i nenuklearnog naioružanja. A to može dovesti do kontraudara druge strane“.

Rizik dodatno povećava – procenjuje The National Interest – to što sve tri zemlje namerno drže nuklearno i nenuklearno naoružanje na istim mestima – da bi zbunile potencijalne protivnike.

Za primer je naveo: da Rusija podmornice sa nuklearnim i nenuklearnim potencijom „drži na isatim mestima“.

Kao još jedan „faktor rizika“, američki magazin navodi „nedostatak vojnih špijunskih satelita dok se istovremeno zastareli povlače iz upotrebe“.

The National Interest  navodi i da SAD rade nad samo četiri osmatračka satelita tipa Advanced Extremely High Frequency, koji će istovremeno špijunirati ruska i kineska lansiranja i nuklearnih i nenuklearnih raketa, a to je – apsolutno nedovoljno.

Američki magazin smatra da bi bilo potrebno da nuklearne sile odmah razdvoje nuklearno i nenuklearno oružje ili da naprave specijalne satelite koji bi `lovili` nuklearne rakete, ali ne bi obične.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …