Home / AKTUELNO / TIHA LEGALIZACIJA PEDOFILIJE: Francuska vlada spušta granicu stupanja u seksualne odnose sa 15 na 13 godina!

TIHA LEGALIZACIJA PEDOFILIJE: Francuska vlada spušta granicu stupanja u seksualne odnose sa 15 na 13 godina!

silovanje- napastvovanje

Seks sa decom je OK! Ovakve poruke stižu iz Evropske unije, gde Francuska razmatra da granicu za stupanje u seksualne odnose spusti sa 15 na 13 godina!

U Srbiji je zatvorom kažnjivo imati seks sa mlađima od 14 godina, a stručnjaci prava i medicine jednoglasni su u stavu da tako treba i da ostane.

Naime, povod za ovakvu odluku u Francuskoj je nedavna odluka suda da oslobodi optužbi 30-godišnjaka za silovanje 11-godišnje devojčice, koja je pritom ostala trudna, uz obrazloženje da nije pružala otpor. Posle ove presude u javnosti se povela debata i vlast sada radi na predlogu novog zakona, a ministarka pravde Nikol Belube izjavila je da se razmatra uvođenje granice od 13 godina.

S obzirom na to da se Srbija sprema za članstvo u EU, postavlja se pitanje – treba li naša zemlja da usvaja evropske zakone poput ovog?

Profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Milan Škulić smatra da bi ovakva izmena u Krivičnom zakonu bila potpuno nepotrebna.

– Granica stupanja u seksualne odnose od 14 godina ne postoji samo kod nas već i u Nemačkoj, Austriji i većini evropskih zemalja. To je adekvatna granica i ne bi je trebalo ni spuštati ni povećavati niti bi se time išta postiglo. Problemi ranog stupanja u seksualne odnose rešavaju se boljim seksualnim obrazovanjem i društvenim sistemom vrednosti, a ne krivičnim zakonodavstvom – kaže Škulić.

I bez ovakvog zakona, stopa namernih prekida trudnoće kod maloletnica u našoj zemlji je katastrofalna, svake godine se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih završi se abortusom. Ne smemo ni da zamislimo šta bi bilo kada bi se granica za stupanje u seksualne odnose spustila.

– To kada će maloletnici stupati u seksualne odnose je individualna stvar i mislim da najviše zavisi od porodice, okruženja i podneblja u kojem neko odrasta i živi. To se teško može urediti ili ispratiti zakonom – ističe Ljiljana Klisić, klinički psiholog i seksolog.

Sa njom se slaže i psihoterapeut Nebojša Jovanović, koji smatra da je 16 godina minimum kada se može reći da je neka osoba dovoljno zrela da racionalno odlučuje o stupanju u seksualne odnose.

– Ipak, pitanje stupanja u seksualne odnose ne treba stavljati u zakonsku regulativu. Svima nam je poznato da se ta granica spušta sve niže i da rešenje tog problema leži u vaspitanju i obrazovanju dece. Živimo u turbofolk kulturi, koja devojčice od malih nogu sprema da budu seksualno poželjni objekti, a dečake da budu veliki švaleri. U takvoj društvenoj klimi i sistemu vrednosti veoma je važno pravilno kućno i školsko vaspitanje, a ne spuštanje granice u krivičnom zakonu – naglašava Jovanović.

 

 

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …