Home / AKTUELNO / Tramp povlači nove, još drastičnije poteze…

Tramp povlači nove, još drastičnije poteze…

tramp

Donald Tramp će ove nedelje verovatno nastaviti sa ofanzivom protiv imigracije i onemogućiti ulazak u SAD državljanima iz nekih muslimanskih zemalja kao i prihvatanje izbeglica.

Nakon što je u sredu potpisao iskaz o izgradnji zida na granici sa Meksikom, Donald Tramp bi mogao da potpiše još jedan, možda već u četvrtak, koji bi blokirao na mesec dana dolazak u Ameriku državljana sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, prenose hrvatski mediji.

Taj nacrt predsedničkog ukaza koji je Vašington Post objavio u sredu uveče, naslovljen je “Zaštititi naciju od terorističkih napada stranaca”, a predviđa i potpuni prekid tokom 4 meseca američkog programa prema izbeglicama iz zaraćenih zemalja.

Sirijcima, od kojih su milioni pobegli od sukoba u svojoj zemlji, a samo ih je 10 hiljada prihvaćeno u SAD, 2016. godine, definitivno će biti zabranjen ulazak.

Novi američki predsednik izabran na temelju izolacionističke retorike u kampanji i izjava o borbi protiv “radikalnog islamskog terorizma” želi da smanji za pola broj izbeglica u 2017. godini.

Administracija Baraka Obame postavila je cilj da će prihvatiti više od 100 hiljada izbeglica ove godine.

Trampova administracija sad ima u planu samo 50 hiljada. Novi stanovnik Bele kuće branio je te mere, utvrdivši u sredu uveče na televiziji ABC da treba delovati u “ljutitom svetlu”.

– To nije zabrana protiv muslimana, ali tiče se zemalja koje imaju puni terorizma – kazao je Tramp. I pre nego što je iskaz službeno potpisan osudile su ga grupe za zaštitu ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …