Home / AKTUELNO / Tramp prodao Arapima za 110 miliona dolara ova čuda od oružja, a u međuvremenu Putin ispalio raketu 5,6 puta bržu od brzine zvuka! (VIDEO)

Tramp prodao Arapima za 110 miliona dolara ova čuda od oružja, a u međuvremenu Putin ispalio raketu 5,6 puta bržu od brzine zvuka! (VIDEO)

Iako većina država na svetu, naročito najjače svetske sile i njihovi lideri, govore da se zalažu za mir i nenasilje, često u medijima možemo da vidimo kako se svakim danom sve više naoružavaju.
Foto: Profimedia/TASS, Wikipedia/Bernd vdB
Foto: Profimedia/TASS, Wikipedia/Bernd vdB
Skoro svakodnevno gledamo kako se unapređuju oružja čiji je cilj uništavanje, a ne očuvanje sveta.

U toj trci za naoružanjem prednjače dva velika rivala – Rusija i SAD. Obe države tvrde da je baš njihov arsenal oružja najubojitiiji.

RUSIJA

Rusija je nedavno lansirala pet uspešnih letova supersoničnog aviona koji je u stanju da uništi nosač aviona sa jednim udarcem, navodi se u novom izveštaju. Krstareća raketa Cirkon, koja putuje između 6.000-7.500 kilometara na čas (5-6 puta brže od brzine zvuka) i stavlja Rusiju “pola decenije ispred SAD”, navodi se u izveštaju.

To ga čini bržim od bilo kog protivraketnog sistema, uključujući i one za koje se očekuje da će se pojaviti u naredne dve decenije.

– U Rusiji je testiranje pravog oružja već u toku. Očekuje se da će ova raketa biti u ruskom arsenalu između 2018. i 2020. godine – rekao je vojni analitičar Vladimir Tučkov.

Stručnjaci upozoravaju da bi “nezaustavljivi” projektili bili katastrofa za, na primer, mornaricu Kraljice Elizabete i Princa od Velsa, koja košta 7,9 miliona dolara.

SAD troši oko 469 milijardi dolara godišnje na svoj budžet za odbranu i ima najmoćniju vojsku na svetu. Međutim, njegovih 19 nosača aviona biće nemoćni da zaustave krstareće rakete Cirkon, navodi se u izveštaju.

SAD

Tokom svoje prve i nedavne turneje izvan SAD, američki predsednik Donald Tramp je posetio i Saudijsku Arabiju. Tada je dogovorena prodaja američkog oružja vrednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona.

– Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svetlu iranskih pretnji -naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska “mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija”.

AP je u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, nosači brodova, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbednosti.

Jedan od tih oružja je i MIM-104 Patriot, američki protiv-vazdušni raketni sistem srednjeg dometa.

Ovaj multifunkcionalni radar koristi antenu sa elektronskim skeniranjem i zahvaljujući tome obavlja više funkcija istovremeno: osmatranje vazdušnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaju podataka komandi za navođenje rakete. Drugi raketni sistemi za ove funkcije koriste čak 3 do 5 radara.

Antenski sistem sa elektronskim skeniranjem je stacioniran- nema mehaničkih okretaja antene već je za vreme rada usmeren u jednom pravcu. Antena je sastavljena od velikog broja elemenata za emitovanje i prijem elektromagnetne energije i zato može da obrazuje više dijagrama usmerenosti različitih karakteristika.

Elektronskim skeniranjem upravlja računar prema programiranom režimu rada kojim su vremenski određene pojedine funkcije u sektoru od 60 do 90 stepeni. Radar je smešten u kontejner na poluprikolici M860 koju vuče tegljač M818. Električnom energijom se napaja iz stanice za napajanje. Zavreme borbenog rada u njemu nema posluge, već operateri upravljaju sa komandnog mesta baterije.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …