Home / AKTUELNO / TRESE SE BLISKI ISTOK: KAKO JE PRASTARA RUSKA RAKETA POBEDILA „NAJBOLJI“ PVO SISTEM NA SVETU! (VIDEO)

TRESE SE BLISKI ISTOK: KAKO JE PRASTARA RUSKA RAKETA POBEDILA „NAJBOLJI“ PVO SISTEM NA SVETU! (VIDEO)

Tokom vazdušnog napada na Siriju u julu 2018. godine, rakete koje su ispaljene sa izraelskog PVO sistema „Davidova praćka“ su oborene i pale su na zapadu arapske republike i tom prilikom su zarobljene od strane sirijske vojske.

Prema pisanju ruskih i arapskih medija, sovjetski sistem „Točka“ je uspeo da prevari naprednu „Davidovu praćku“, i tom prilikom je raketa pala na teritoriju Sirije.

– Posle objavljene informacije da je u leto 2018. godine sirijska vojska zarobila očuvanu raketu sa sistema „Davidova praćka“, izraelska vojska se našla pod žestokim udarom kritika. To je pre svega zbog činjenice da je sovjetski balistički sistem „Točka“, koji je star čak 45 godina uspeo da „zaobiđe“ odbranu najsavremenijeg izraelskog PVO sistema koji između ostalog čuva i Tel Aviv – pišu ruski mediji.

– Reći ću samo jedno – „velika šteta“ za Izraelce. „Šteta“ je što je ovako velika greška sprečila njihovo kriminalno bombardovanje Sirije – rekao je ruski ekspert Vladimir Orlov, iz Centra za vojno-političko novinarstvo.

– Jedna od dve izraelske rakete se jednostavno „ugasila“ tokom leta, bez ikakve mogućnosti da zahvati cilj, a kamoli da ga pogodi. Možete samo da zamislite šta bi se desilo da je umesto „Točke“ na njih letela nuklearna balistička raketa. Kratko i jasno – ova prastara raketa je pokazala da izraelska raketna odbrana nije tako moćna kao što se misli – rekao je on.

Izraelci još uvek nisu komentarisali navode o zarobljavanju rakete.

Trenutno se u Siriji primenjuje modernizovana varijanta ovog sistema koja nosi oznaku Točka-U. Ona se odlikuje povećanim stepenom preciznosti kao i dometa rakete koja sada iznosi 120 km. Sirijski vojni inženjeri su ovaj sistem dodatno ojačali dodavanjem oklopna na lansirnu jedinicu, kao i na prateću logističku mašinu koja nosi rakete i vrši njeno punjenje.

Ukupna težina lansirne jedinice koja se nalazi na vozilu-točkašu koje ima amfibijske karakteristike dostiže 18 tona. Nju pokreće dizel motor snage 300 konja. Po putu ovo vozilo sa raketom može da razvije brzinu i do 60 km/č, dok prilikom forsiranja vodene prepreke može da ide 8 km/č. Sa punim rezervoarom može da pređe distancu do 650 km. Posadu čine tri vojnika.

Pogledajte video:

(Srbija Danas)

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …