Home / AKTUELNO / „TURSKI TOK“ NA STOLU- Vučić i Erdogan otvorili Svetski naftni kongres, u toku sastanak dvojice lidera U ČETIRI OKA

„TURSKI TOK“ NA STOLU- Vučić i Erdogan otvorili Svetski naftni kongres, u toku sastanak dvojice lidera U ČETIRI OKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas učesnicima 22. Međunarodnog naftnog kongersa, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom „Mostovi ka naššoj energetskoj budućnosti“.
vucic- erdogan
Vučić u Istanbulu, na Svetskom naftnom kongresu prisustvuje na poziv turskog predsednika Redžepa Erdogana. Nakon otvaranja kongresa, počeo je i bilateralni susret dvojice lidera, a kako saznajemo, od kongresnog centra do Erdognaove palate dvojica lidera dovezla su istom automobilom, na Erdoganov zahtev.

Svetski naftni kongres (WPC), 22. po redu, pod nazivom „Mostovi za našu energetsku budućnost“, počeo je u Istanbulu, a trajaće do 13. jula, uz najavljeno učešće više od 6.000 delegata, 50 ministara i oko 25.000 posetilaca Svetske naftne izložbe.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će gasovod „Turski tok“ biti ključna tema njegovih razgovora tokom posete Turskoj.

Otvarajući skup, Erdogan je poručio da se nada da će ovaj kongres doprineti budućoj plodotvornoj saradnji u oblasti enegretike.

– Turska je prirodni posrednik zbog svog geopolit položaja. Nalazimo se na trans ruti, na epicentru energetskih izvora. zato smo važan faktor u energetskoj areni. Uspešno smo završili gasovod sa Azerbejdžanom kako bi se Evropa efikasno snabdevala tim gasom. Turski tok će biti jedan od najvažnijih gasovoda na svetu. Izvor smo mira i prosperiteta zahvaljujuci energetskom sektoru – poručio je predsednik Turske.

On je još dodao da Turska mora da se smanji zavisnost od uvoznih izvora gasa i da se više posveti lokalnim izvorima.

Rastu izazovi u naftnoj industriji

– Izazovi u naftnoj industriji rastu, jer je svetska populacija sve veća, a ekonomski razvoj je doveo veliki broj potrošača na tržište – izjavio je predsednik WPC-a Jožef Laslo Tot, otvarajući ovaj skup, prenosi turski list „Hurijet“.

Nafta i prirodni gas će, kako je ocenio, ostati vodeći energetski resursi u svetu u decenijama pred nama.

– Bezbedno i ekološko zadovoljavanje buduće tražnje za energentima zahtevaće velike investicije, tehnologije i superiorne etičke poslovne prakse – istakao je Tot.

On je, takođe, napomenuo da energetski koridori igraju važnu ulogu u obezbeđivanju sigurnog i ekonomski održivog pristupa tržištima iz regiona koja su bogata naftom i gasom, a naročito tržištima centralne Azije i Bliskog istoka, zbog čega „turska vlada preduzima napore da stvori nove koridore“.

Turski ministar energetike Berat Albajrak je rekao da je Turska ključna i bezbedna luka za energetske investicije, i takođe pozdravio rastuću popularnost obnovljivih izvora energije.

– Osigurali smo bezbednost isporuka obezbeđivanjem održivih tržišnih uslova i sada počinjemo da se fokusiramo na eksploataciju nafte i gasa u Sredozemnom moru i u regionu Crnog mora – dodao je on.

Prema njegovim rečima, godišnja potrošnja Turske iznosi oko 50 milijardi kubnih metara gasa.

– Pre 15 godina smo bili u mogućnosti da obezbedimo gas za samo pet pokrajina, ali danas sve pokrajine u Turskoj, odnosno 81 pokrajina, dobija gas – izjavio je Albajrak.

Taj grupa zainteresovana za ulaganja u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa predstavnicima kompanije „Taj grupa“, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji, saopšteno je iz pres službe predsednika.

– Srbija je plodno tlo za razvoj biznisa i investitorima pruža najbolje uslove – rekao je Vučić.

„Taj grupa“ je jedna od najvećih kompanija u oblasti tekstilne industrije u Turskoj, koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji. Kompanija bi otvorila fabriku tekstila i razvojni centar, u kojima bi bilo zaposleno 1.500 – 2.000 radnika, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je, dodaje se, razmatrana je i mogućnost investiranja u više gradova u Srbiji, među kojima su Kraljevo, Raška i Loznica, a predstavnici kompanije izrazili su zainteresovanost i za ulaganja u turizam, posebno banjski. Vučić rano jutros sreo i sa Mesutom Toprakom, predsednikom kompanije „Yonetim Kuruluk Baskani“.

Svečani doček

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Turskoj tokom koje će se danas sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i učestvovati na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

Vučić je juče doputovao u Istanbul, a na aerodromu mu je priređen svečani doček.

Najveće svetsko okupljanje u naftoj industirji

Kongres o nafti, koji se ove godine održava u Istanbulu, najveće je svetsko okupljanje u gasnoj i naftnoj industriji, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Na ovogodišnjem kongresu učestvuje više od 6.000 delegata, 50 ministara i oko 25.000 posetilaca Svetske naftne izložbe.

Vučić je ranije najavio da će gasovod „€žTurski tok“ biti tema njegovih budućih razgovora tokom posete Turskoj, a možda i u Solunu, gde će u četvrtak biti održan samit Srbije i Grčke.

On je nedavno novinarima rekao da će tokom boravka u Turskoj to biti jedna od glavnih tema.

Predsednik je naveo da će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a možda ponovo i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima će razgovarati o „€žTurskom toku“, koji, preko naše zemlje, treba da ide do Mađarske.

– €žVolim manje da govorim o tome od prijatelja iz Mađarske, da se manje radujemo unapred – istakao je Vučić.

Istakao je da je potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest meseci veća za 40 odsto nego prošle godine, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vreme.

Sada su, zbog toga, i drugi zainteresovaniji da prodaju gas Srbiji.

Podvukao je da je pitanje energetske bezbednosti Srbije je jedno od ključnih.

– Dakle, Rusi rade Turski tok i oni prelome cevovod blizu tursko-bugarske granice i on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa razlicitih strana. A najvećim delom je to ruski gas – objasnio je nedavno Vučić.

(Tanjug)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …