Home / AKTUELNO / U MAKEDONIJI RASFORMIRANA TAJNA JEDINICA ZA KOJU SE NIJE NI ZNALO DOK NJENI PRIPADNICI NISU PROGOVORILI

U MAKEDONIJI RASFORMIRANA TAJNA JEDINICA ZA KOJU SE NIJE NI ZNALO DOK NJENI PRIPADNICI NISU PROGOVORILI

Vlasti Severne Makedonije odlučile su da, nakon desetak godina tajnog delovanja, prizemlje i rasformiraju jedinicu državne bezbednosti.

Ta jedinica bila je opremljenu i izraelskim bespilotnim letelicama Hermes 450.

Rasformiranje tajne jedinice dolazi u okviru velike reforme do koje je došlo zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti, navode mediji.

Kako piše portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), do sada nije bilo poznato da u sastavu severnomakedonske policije uopšte i postoji tim sa bespilotnim letelicama.

Reč je o veoma respektabilnim letelicama koje su mogle da lete do 300 kilometara od kontrolne stanice i da ostanu u vazduhu do 20 časova, što je resurs kakav nema većina oružanih snaga u regionu.

Sistem bezbednosti Severne Makedonije nalazi se u procesu velikih reformi zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti. Zbog toga je odlučeno da se i jedinica bespilotnih letelica rasformira i njeni pripadnici dobili su nova radna mesta.

Neki od njih, nezadovoljni promenom statusa, progovorili su za medije pa je cela priča posredstvom televizije Telma došla do javnosti. “Jedini put kada su letelice ove tajne jedinice mogle da se vide javno bio je međunarodni aeromiting na slovačkom vojnom aerodromu Silač 2013. godine.

Na vertikalnom stabilizatoru Hermesa 450 stajala je makedonska zastava. Ta pojava ostala je nezapažena ili su novinari koji su je videli procenili da je bolje da sami sebe cenzurišu u vreme čvrste vlasti VMRO-DPMNE”, dodaje taj portal.

Balkanska bezbednosna mreža dodaje da su letelice Hermes 450, osim za političke namene, korišćene i u oružanim sukobima sa albanskim ekstremistima i da su se u praksi pokazali kao vredno tehničko sredstvo makedonske policije.

One su korišćene u akciji izviđanja terena prilikom neutralisanja ekstremista takozvane Kumanovske grupe koji su u aprilu 2015. godine izveli prepad na pograničnu policijsku stanicu Gošince, kao i u maju iste godine u antiterorističkoj akciji “Divo naselje”, kada je stradalo osam makedonskih policajaca i 10 terorista.

“Kontroverzni deo istorije službe Hermesa 450 je praćenje pojedinaca i političkih dogadjaja kao što su demonstracije koja nisu bila po volji tadašnjih vlasti. U aferama koje su se nizale tokom vladavine partije VMRO-DPMNE jedna od najneugodnijih za vlasti bilo je objavljivanje navoda o nezakonitom masovnom prisluškivanju gradjana”, dodaje portal.

U tekstu se navodi da je od 2018. godine pokrenuta duboka reforma bezbednosnog sistema pa je ukidanje tajne jedinice bespilotnih letelica usledilo kao neka vrsta kolateralne štete. Letelice su prizemljene i čekaju dalju sudbinu, a kadrovi su delom premešteni u novu Agenciju za nacionalnu bezbednost, dok su neki tehničari dobili posao na helikopterima MUP-a.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …