Home / AKTUELNO / U Nišu sagrađena bolnica sa masonskim obeležjima: Malteški vitezovi i templari, sat u obliku Svevidećeg oka..!

U Nišu sagrađena bolnica sa masonskim obeležjima: Malteški vitezovi i templari, sat u obliku Svevidećeg oka..!

Stilizovani krst, sat u obliku Svevidećeg oka (simbola masonerije), malteški vitezovi i templari, detalji su kojima obiluju spoljašnjost, ali i enterijer novootvorene Klinike za kardiohirurgiju u Nišu. Zvaničnici Kliničkog centra tvrde da je povezivanje ovih simbola sa bilo kakvim drugim značenjem osim kao logoa klinike zlonamerno.

500

Jedan od zagovornike njene izgradnje, docent Dragan Milić, direktor Klinike za vaskularne bolesti, kaže da svaka kardiohirurgija u svetu ima svoj logo.

Jedina klinika na kojoj će se južno od Beograda raditi operacije na otvorenom srcu zvanično je građena sredstvima države, koja je u nju uložila 250 miliona dinara. Značajna sredstva za opremanje dali su i donatori, oko pola miliona evra, i imena njih stotinak uredno su popisana na tabli koja stoji na ulazu u kliniku. Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović tvrdi da je reč o ukrasnim detaljima i da ne treba tražiti nikakvu pozadinu ili simboliku.

– KBC „Dedinje“ ima stilizovani krst, gde su ukrštena četiri srca. Ima još primera u Srbiji. Ukrašavanje zgrade spolja i iznutra su radili izvođači radova, a za Niš i jug Srbije značajnije je to što će se otvaranjem ove klinike spasavati životi. Oko 500.000 evra obezbeđeno iz donacija i to je isto bitno a ne subjektivni utisak pojedinca – kaže Radovanović i dodaje da niko od donatora nije uslovljavao postavljanjem bilo kakvih obeležja ili simbola.

Ipak, isuviše je slučajnosti na jednom mestu i nerealno je očekivati da neće izazvati pažnju. Inicijator izgradnje klinike Dragan Milić, poznati vaskularni hirurg, takođe tvrdi da je reč samo o logou klinike koji ne predstavlja vitezove i templare.

Vitezovi templari su, inače, nastali kao posledica Prvog krstaškog rata. Niš je kasnije bio mesto susreta Stefana Nemanje i nemačkog cara Fridriha Barbarose, tokom njegovog pohoda u Trećem krstaškom ratu.

U hodnicima su i potreti istaknutih filozofa i drugi crteži koje su poklonila deca iz Engleskog doma. U jednom delu je i morski konjić, rad danske umetnice Marije Dubin, koja ih oslikava po celom Nišu… Klinika je otvorena na dan kada se slavi Stefan Dečanski i zvanično će to biti i njena krsna slava. Vladika Jovan dan posle zvaničnog otvaranja osveštao je prostorije Klinike i, kako saznajemo, nije imao primedbe na simbole.

HOSPITALCI

Istoričar Nebojša Ozimić kaže da su Malteški krst imali tzv. vitezovi hospitalci.

– Oni su primali i lečili hodočasnike u Svetu zemlju. Vremenom, kada su templari zvanično nestali, hospitalci su nastavili da rade svoj misionarski posao. Oni su papski red i bave se uglavnom humanitarnim poslom – kaže Ozimić.

(Novosti)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …