Home / AKTUELNO / U slučaju rata Vojska Srbije ima pravo da vam uzme automobil! Morate da se upišete u evidenciju, a neodazivanje će vas skupo koštati!

U slučaju rata Vojska Srbije ima pravo da vam uzme automobil! Morate da se upišete u evidenciju, a neodazivanje će vas skupo koštati!

Paralelno sa pozivanjem mladića rođenih 2000. godine da se upišu u vojnu evidenciju u najbližem centru Ministarstva odbrane svog mesnog prebivališta, odnosno u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u slučaju boravka u inostranstvu, na snazi je i evidentiranje naših pokretnih i nepokretnih stvari iz vojnog popisa u slučaju ratnog ili vanrednog stanja!

I zaista, više od 90 odsto građana Vojsci Srbije dostavlja dokumentaciju o motornim vozilima ili objektima nepokretnosti koje poseduju, a mnogi su u ispunjavanju obaveza iz Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi videli i način da zarade.

– Moja iskustva iz prethodnih ratova, sa posebnim akcentom na period bombardovanja 1999. godine, pokazuju da ljudi rado ustupali svoje automobile jer su znali da će im vojska u slučaju da im se nešto desi kupiti nova vozila – objašnjava naš dobro obavešteni izvor.

Ipak, portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić kaže da je podatak o konkretnom broju stvari iz popisa uvedenih u evidenciju i raspoređenih u skladu sa potrebama Vojske Srbije i drugih subjekata snaga odbrane državna tajna, te da ne može biti javno dostupan.

– Moram da naglasim da Vojska Srbije trenutno ništa ne uzima, nego samo upisuje u evidenciju. Pozivamo ljude na osnovu poteba ratnih jedinica vojske, koje se stalno ažuriraju. Tako na primer, neka jedinica može da potražuje jedno terensko motorno vozilo za prevoz do 5 ljudi. Odmah je jasno da je u pitanju džip. Zatim od MUP dobijemo informaciju koliko je takvih registrovanih vozila na teritoriji određene opštine. Kada dobijemo listing, biramo najbolje, najočuvanije vozilo, koje po pravilu može da bude i kamion, utovarivač, prikolica, bilo šta što je potrebno jedinici u slučaju rata – objašnjava Krivokapić.

Kako naglašava, stvari se ustupaju, koriste i vraćaju uz propisanu naknadu za njihovo privremeno korišćenje i naknadu štete u slučaju oštećenja ili uništavanja za vreme upotrebe.

Za nepokretne stvari naknada za korišćenje se utvrđuje u iznosu zakupnine u vreme njihovog korišćenja, prema tržišnim cenama u mestu u kome se stvar nalazi.

Naknadu utvrđuje Vlada na predlog ministra odbrane, i ona se isplaćuje 45 dana od vraćanja stvari vlasniku.

– Naknada može da se isplati i mesečno, u slučaju da je vlasniku zbog materijalne obaveze ugrožena njegova egzistencija ili onemogućena privredna delatnost. Takođe, osobi koja u ratno vreme ustupa svoje vozilo il neki drugi predmet iz popisa, plaćaju se troškovi prevoza, dopremanja i preuzimanja u visini određenoj propisima o naknadi troškova državnih službenika i nameštenika – ističe portparol ministarstva odbrane.

Krivokapić dodaje da postoje i kazne za one koji se ne odazovu ili ne žele da budu ubačeni u evidenciju Vojske Srbije, a svoje neizvršenje zakonske obaveze na vreme ne opravdaju.

– Prekršajne mere se sprovode i pokreće prekršajni postupak samo u izuzetnim slučajevima, kada se vlasnik stvari ne odazove na više uzastopnih poziva – naglašava Krivokapić.

Privatna lica biće kažnjena novčanim iznosom od 10.000 do 50.000 dinara, od 20.000 do 50.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 300.000 do 1.000.000 dinara i pravno lice.

(Telegraf)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …