Home / AKTUELNO / U Srbiji cveta ova vrsta šverca, koji donosi VEĆU ZARADU nego trgovina narkoticima!

U Srbiji cveta ova vrsta šverca, koji donosi VEĆU ZARADU nego trgovina narkoticima!

Foto: upravacarina.rs, Profimedia, Telegraf
Foto: upravacarina.rs, Profimedia, Telegraf

Lekovi za potenciju postali su hit na ilegalnom tržištu Srbije jer je na njima veća zarada nego na narkoticima.

Naime na švercovanim tabletama za potenciju profit je ogroman jer se na uložen evro zaradi najmanje dva. Dakle na robu vrednu 1, 5 miliona evra potencijalna zarada švercera bila bi bar isto toliko.

Ljude u Srbiji je sramota da ove tablete kupuju u apotekama, pa zato posežu za ilegalnom kupovinom, koja ih košta duplo skuplje.

– Poslednjih godina biznis sa lekovima za potenciju postaje jedan od najunosnijih i zato se sve više traže putevi da se ilegalno transportuju kako na srpsko tržište, tako i na tržište suseda.

Zato se krijumčari lekova za potenciju sve više množe jer ovaj posao donosi veću zaradu nego prodaja narkotika. A rizici i kazne su mnogo manji – objašnjavaju carinici.

Prema podacima Uprave carina u 2016. godini je pokušano da se uveze više stotina ovih lekova. Poslednja zaplena na Preševu čija se vrednost procenjuje na milion evra, a koja na ilegalnom tržištu vredi oko 2 miliona, pokazuje da ovaj posao dobija velike razmere – kažu u Upravi carina.

Oni dodaju da je poreklo ovih lekova uglavnom iz Indije.

– To je pre svega reč o “kamagri” koja nije registrovana kao preparat u našoj zemlji. Pored ovog leka najčešće se ilegalno prodaju “vijagra” “cenforce” i “siladis” – kažu u Upravi.

(Telegraf.rs/Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …