Home / AKTUELNO / U SRBIJU STIGAO SMRTONOSAN LEK! JEDNA OVA TABLETA IZAZIVA INFARKT, MOŽDANI UDAR, KRVARENJE U PLUĆIMA!

U SRBIJU STIGAO SMRTONOSAN LEK! JEDNA OVA TABLETA IZAZIVA INFARKT, MOŽDANI UDAR, KRVARENJE U PLUĆIMA!

Zdravstvene vlasti upozorile su na ozbiljne rizike leka čije je generičko ime “alemtuzumab”, a koristi se u lečenju obolelih od multiple skleroze, da može da izazove infarkt, moždani udar, upalu jetre, ali i krvarenje u plućima.

Ovo upozorenje, kako piše “Kurir”, stiglo je iz Evropske agencije za lekove srpskoj agenciji, koja je odmah uputila pismo svim zdravstvenim radnicima da povedu računa pri primeni tog leka. On se koristi u Srbiji, još se ne izdaje na lekarski recept, a nedavno je završena klinička studija u kojoj su učestvovali pacijenti iz Srbije, ali na sreću kako prenose stručnjaci niko od njih nije imao tako teške neželjene reakcije.

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da je stiglo upozorenje u vezi sa primenom tog leka, kao i da se u Srbiji stalno prate sve informacije u vezi sa dejstvom lekova kako bi lekari u zemlji bili blagovremeno obavešteni o svakoj, pa i najmanjoj promeni, pa tako i za ovaj medikament čija je aktivna supstanca “alemtuzumab”.

Upozorenje lekarima

– Pismo zdravstvenim radnicima, koje se objavljuje na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, predstavlja standardnu proceduru upozoravanja stručne javnosti o svemu što ima veze sa lekovima, njihovom kvalitetu, bezbednosti, efikasnosti. Ministarstvo vodi računa o svima u zdravstvenom sistemu – pacijentima i zdravstvenim radnicima – navode u Ministarstvu.

Istovremeno, u tom pismu, između ostalog, stoji da Evropska agencija za lekove sprovodi procenu odnosa koristi i rizika primene leka “alemtuzumab” u terapiji multiple skleroze. Piše i da nakon što su zabeleženi novi slučajevi ozbiljnih kardiovaskularnih neželjenih reakcija, kao i autoimunskog hepatitisa ili upale jetre, do završetka ove procene lečenje novih pacijenata sme da se započne samo kod odraslih pacijenata sa takozvanom replasno-remitentnom multiplom sklerozom, odnosno čiji se simptomi ponavljaju, a ne reaguju na lečenje primenom barem dve druge terapije.

Takođe, kako se navodi u pismu, postoji sumnja da je ovaj lek povezan sa oštećenjem jetre, a prijavljeni su slučajevi plućnog krvarenja, infarkta, moždanog udara, a svi lekari u Srbiji pozvani su da prijave neželjene efekte kod svojih pacijenata.

U Srbiji niko još nije imao ozbiljne reakcije

Profesorka dr Jelena Drulović, neurolog u KCS i jedan od najvećih stručnjaka za multiplu sklerozu, potvrdila je da je stiglo upozorenje u vezi sa primenom tog leka, kao i da su lekari upoznati da medikament može da izazove pomenuta neželjena dejstva.

– Taj lek je kod nas registrovan, još se ne dobija na recept, to jest pacijenti ga plaćaju, ali je vrlo efikasan. Nekoliko godina je već u upotrebi, a kod nas je rađena klinička studija u vezi sa njegovim dejstvom i nijedan pacijent nije imao ozbiljne reakcije, osim u vezi sa funkcijom štitne žlezde. Naravno da ćemo postupiti kao što stoji u upozorenju za taj lek, ali pacijenti neka ne brinu jer su njihovi lekari upoznati sa tim informacijama i znaju da reaguju u skladu sa pojavom neželjenih dejstava. Naravno, potreban je oprez – objasnila je dr Drulović za “Kurir”.

Kako su lekari objasnili, multipla skleroza ozbiljna je i nepredvidiva bolest. Karakteriše je prekid prenosa informacija između mozga i tela i neretko pacijenti ostaju invalidi.

Dok kod jedne grupe pacijenata bolest sporo napreduje i ne narušava bitno kvalitet života, kod drugih je obrnuto, tako da oboleli imaju ozbiljne mentalne posledice, ali i fizičke, koje vode u težak invaliditet.

Veliki broj osoba koje boluju od multiple skleroze posle 15 godina završi u invalidskim kolicima. Procene su da u Srbiji ima 9.000 obolelih.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …